V listopadu se schodek rozpočtu snížil na 68,8 miliardy

Praha – Schodek státního rozpočtu se po jedenácti měsících dostal na částku 68,8 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o skoro jedenáct miliard korun lepší výsledek. Ministerstvo financí očekává, že by se celoroční schodek mohl pohybovat v rozmezí 80 až 90 miliard korun. Rozpočet schválený ještě Rusnokovým kabinetem počítá s deficitem až 112 miliard korun.

V minulém roce byl výsledný schodek rozpočtu 81 miliard korun a letos by se neměl příliš odlišovat. „Daňové příjmy se daří plnit dobře a schodek státního rozpočtu by se měl pohybovat kolem úrovně loňského deficitu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). I ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve prohlásil, že cílem ministerstva financí je letos udržet schodek na úrovni roku 2013.

„V našem výhledu čekáme schodek v rámci šedesáti sedmdesáti miliard, kam dosáhl už v listopadu,“ řekl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Dodal, že v prosinci bilanci státního rozpočtu posílí několik příjmů, především peníze ze státních podniků, jako jsou Lesy ČR nebo Budvar. „Mohly by pomoci vyšším příjmům,“ řekl Dřímal. Analytik z UniCredit Bank Pavel Sobíšek uvedl, že z hlediska vývoje by prosinec velké překvapení přinést neměl.

V listopadu dosáhl deficit rozpočtu 68,8 miliardy korun, za stejné období minulého roku to bylo 79,4 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o více než 38 miliard na 1003,8 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o čtyři procenta na 509 miliard korun, přičemž schválený rozpočet počítá s růstem o 2,3 procenta.

Důchod
Zdroj: ČT24/ČTK

Inkaso DPH stouplo meziročně o 11,2 miliardy na 213,4 miliardy Kč. Veškerý meziroční nárůst je v listopadu asi 5,5 %, uvedl Dřímal z Komerční banky. „Když se podíváme na domácí spotřebu jako součást HDP, tak ta roste pouze o zhruba 2 procenta. Takže nárůst výběru DPH je skoro trojnásobný oproti tomu, čemu by nasvědčovala domácí spotřeba, takže se můžeme domnívat, že je tam možná i lepší výběr DPH jako takový či lepší kontrola a správa daňového výběru,“ zhodnotil Dřímal.

Nejvíce peněz z rozpočtu stát jadnoznačně rozdělí na důchody. Letos do listopadu šlo o bezmála 345 miliard. Platy státních zaměstnanců pak spolkly 78 miliard. V obou případech částky proti předchozímu roku stouply. Na dávkách pro nezaměstnané nebo na podpoře stavebního spoření naopak rozpočet ušetřil.

Stát se tedy v posledních letech zadlužil míň, než původně předpokládal. Předloni byl nakonec deficit nižší o 4 miliardy, v loňském roce pak o 19. Dá se čekat, že ani letos nepadne celých plánovaných 112 miliard korun.

Vydáno pod