Vláda odklepla akční plán růstu, chystá půjčky i záruky

Praha – Konkrétní podpora zaměstnanosti, exportu nebo zakládání živnosti - vláda schválila tzv. akční plán na podporu hospodářského růstu. Podle premiéra Bohuslava Sobotka jde o jeden z nejdůležitějších vládních dokumentů, na jehož vzniku se podíleli zaměstnavatelé i odbory. Plán počítá s vyššími investicemi do páteřní infrastruktury, bytového fondu nebo třeba snížení administrativy pro podnikatele.

Vláda představila plán na podporu ekonomiky (zdroj: ČT24)

Přestože tuzemské hospodářství vykazuje slušnou kondici, jeho růst je po nejdelší krizi v novodobých dějinách ale pořád křehký. Ministři proto projednali podpůrný plán, který se soustředí hlavně na snížení nezaměstnanosti.

Plán počítá s opatřeními na zbytek letošního roku a na příští rok s tím, že některá nabudou účinnosti až v roce 2016. Opatření budou financována především z evropských fondů. Tam, kde to nebude možné, půjde podpora ze státního rozpočtu.

SNAZŠÍ ROZJEZD PODNIKÁNÍ

Stát chce do budoucna podnikatelům-začátečníkům například radit nebo poskytnout výhodnější úvěry. Pozornost bude směřována také na malé a střední podniky. Vláda slibuje rovněž snížení administrativní zátěže pro podnikatele zavedením 60 opatření do konce roku 2015. Zatraktivnit podnikatelské prostředí by mělo i přijetí novely insolvenčního zákona, která zamezí zneužívání insolvenčních řízení v konkurenčním boji. Do konce příštího roku by se ČR měla podle předloženého materiálu dočkat nového systému mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

PODPORA ZAMĚSTNANOSTI

Vláda například prosazuje, aby podniky musely povinně úřadům práce hlásit volná místa. Tuhle povinnost teď mají jen v opačném případě - když hromadně propouští. Zjednodušit by se také měly podmínky pro pobyt zahraničních zaměstnanců v Česku. Zákonná lhůta pro vyřízení dlouhodobého víza činí v současnosti tři měsíce, pro některé cizince mohou firmy zajistit vyřízení do 30 dnů. „Opět se však nejedná o řešení systémové. Vláda proto navrhne zkrátit zákonnou lhůtu pro vydání dlouhodobého víza nebo pobytu kvalifikovaným cizincům,“ uvádí se v materiálu.

Úřad práce
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nejvíce nezaměstnaných je v současnosti na Ústecku a severní Moravě. Naopak nejmíň v Praze, v Plzeňském kraji a v jižních Čechách. Celkově se počet lidí bez práce v říjnu snížil pod hranici 520 tisíc. Za půl roku jich tak ubylo skoro o půl procenta. Jenže zima znamená méně příležitostí pro sezonní práce. Úřady proto očekávají, že bude nezaměstnaných mírně přibývat.

PODPORA VÝVOZU

Český export mají podpořit další profesionálové ve službách obchodní diplomacie, a to zejména na Dálném východě, v Africe a v Jižní Americe. Vláda přidá peníze také České exportní bance a pojišťovně EGAP. Podle Akčního plánu znamená jedna takto využitá miliarda - 1 500 nových pracovních míst. Do agentury CzechInvest by dále mělo přijít více odborníků a chystá se i obnovení zahraničních kanceláří v některých regionech.