Pančovaných vín přibývá, inspekce chystá přísnější kontroly

Praha/Brno – Černý trh s alkoholem se pružně mění. Po více než dva roky starém skandálu s pančovanými destiláty podvodníci pomalu přecházejí na víno. Na varovný trend už delší dobu upozorňuje ministerstvo zemědělství i potravinářská inspekce. Kvalitu prodávaných lahví tak chtějí důsledně prověřovat. Od ledna proto plánují nejpřísnější podmínky v novodobé historii.

Oblibu pančování vína dokazují statistiky. Před čtyřmi lety byla ze vzorků, které kontrolovala inspekce, jen dvě a půl procenta těch špatných. Vloni už to bylo téměř každé druhé. A čísla za letošní rok budou podle odhadů inspekce ještě o něco horší. „Nejhorší je, když jsou laciná, málo chutná vína vydávána za Moravu. Moravský vinař tím často trpí a musí být stále ve střehu,“ přiznává majitel vinařství Radomil Baloun. Podle odborníků jde zejména o vína z dovozu.

Ani poctivý vinař navíc nemá jistotu, že nespadne do hledáčku inspekce. Ten, kdo od něj víno koupí, ho totiž může naředit schovaným levným vínem. Když inspektoři odeberou právě takový vzorek, původní výrobce má problém. „Posléze musíte prokazovat, že takové víno jste neprodali a že ho ve sklepě vůbec nemáte,“ líčí Baloun.

Podíl nevyhovujících vzorků při kontrolách SZPI
Zdroj: ČT24
  • Podvodníci víno nejčastěji ředí vodou, přidávají do něj cukr a syntetická barviva. Dalším problémem, který poškozuje hlavně české vinaře, je černý dovoz. Kontroly odhalují i falešné etikety s původem nápoje.

Situace kolem nepoctivého vína se navíc v poslední době nebývale vyostřuje. Neznámý útočník na jižní Moravě jednomu z kontrolorů polil dům i auto kyselinou. Kde přesně a komu se incident stal, policie ani úřad ale prozradit nechtějí.

Ani samotní vinaři by prý nehlasovali pro to, aby se omezily dovozy vína ze zahraničí. Chtějí pouze, aby bylo víno prodáváno pod názvem, který si zaslouží.