Místo Zemanových cest by se mohla platit protidrogová politika

Praha - Poslanci pustili do třetího čtení zákon o státním rozpočtu na příští rok. Navrhli přesuny peněz uvnitř rozpočtu za 3,5 miliardy korun. Jedná se například o filmové pobídky, program Evropské kosmické agentury nebo regionální školství. Vláda se ke změnám staví odmítavě. O všech návrzích a rozpočtu samotném budou poslanci rozhodovat ve středu 10. prosince.

Události: Rozpočet prošel druhým čtením (zdroj: ČT24)

O 1,5 milionu korun z rozpočtu na zahraniční cesty by mohl přijít prezident Miloš Zeman. Poslanci z klubu TOP 09 a Starostů Markéta Adamová a Jiří Koubek mu je chtějí odebrat a dát je ministerstvu školství na protidrogovou politiku. Zdůvodnili to tím, že Zeman při zahraničních cestách hájí pouze své vlastní názory, které nejsou v souladu s vládní zahraniční politikou, a proto nepovažují navržený objem peněz za přiměřený.

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) chce zase přesunout 300 milionů na filmové pobídky. Vladislav Vilímec (ODS) chce přidat sto milionů na základní a mateřské školy. Hned čtyři poslanci chtějí přidat 355 milionů ministerstvu dopravy na poplatky za programy Evropské kosmické agentury (ESA).

Poslanec Úsvitu David Kádner navrhl přesunout 495 milionů korun z příjmů ministerstva průmyslu do Všeobecné pokladní správy. Reagoval tak na skutečnost, že ministerstvo tyto příjmy započítalo jako vyšší výnos z poplatků za těžbu surovin, ale související legislativa ještě ani neprošla vládou a není platná. Martin Novotný (ODS) vznesl obdobný návrh, ale v objemu 500 milionů korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na to konto poznamenal, že výnos z dobývaných nerostů lze zvýšit pouze vyhláškou; není k tomu tedy zapotřebí změna zákona. Vyhláška se podle něj změní k 1. červenci příštího roku.

Poslanecká směmovna
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Rozpočtový výbor už ve druhé polovině listopadu doporučil přesunout v rozpočtu celkem 1,9 miliardy korun. Navrhl například přidat miliardu korun na podporu sportu, další peníze chce přidat i ministerstvu kultury. Dále navrhl přesunout 180 milionů korun z rozpočtové rezervy na krytí vyšších platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců. Nedohodl se naopak na navýšení peněz pro vědu. Podle opozice jsou změny nesystémové.

Listopadové návrhy podle rozpočtového výboru:

FESTIVALY: 44,185 mil. Kč navíc na podporu hudebních festivalů (Pražské jaro 17 mil. Kč, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 8,07 mil. Kč, Smetanova Litomyšl 5,915 mil. Kč, Dvořákova Praha 5 mil. Kč., České doteky hudby 3,5 mil. Kč, Struny podzimu 3 mil. Kč, Janáčkův máj 1,7 mil. Kč)

KULTURNÍ INSTITUCE: 30 mil. Kč navíc pro Národní památkový ústav, 48 mil. Kč navíc pro Národní galerii, 58 mil. Kč navíc na platy v Národním divadle

PAMÁTKY: 400 mil. Kč navíc na záchranu a obnovu kulturních památek (v rozpočtu ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj)

SPORT: 1 miliarda navíc pro podporu sportu (500 mil. Kč všeobecná sportovní činnost, 300 mil. Kč investice, 200 mil. Kč sportovní reprezentace)

Vláda ovšem poslanecké návrhy na přesuny peněz odmítla. „Myslím si, že ten rozpočet představuje maximum možného. Nevidím důvod, proč bychom teď měli řešit nějaké zásadní změny v jednotlivých kapitolách,“ prohlásil ministr financí Babiš.

Příjmy, výdaje a schodek schválili poslanci už v prvním čtení v říjnu. Navržený schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o 12 miliard korun na 100 miliard. Šéf státní kasy už dříve připustil, že výsledný schodek může být nižší. Také letos očekává pokles schodku až na 80 miliard korun.

Pravice: Vláda nepodporuje, ale přerozděluje

Debatu doprovázela tradiční kritika z řad opozice. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) o rozpočtu mimo jiné řekl, že sleduje velmi špatnou a pro budoucnost škodlivou rozpočtovou politiku. Nešetří s běžnými výdaji, neuvolňuje peníze na investice a zanedbává vědu i výzkum.

Obdobně se vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala. „Například v roce 2013, tedy v době, kdy jsme měli ekonomické potíže, vláda investovala zhruba 100 miliard korun. A teď, v době, kdy ekonomika roste nahoru, vláda investuje 75 miliard korun. To jsou jasná čísla, která ukazují, že rozpočet není ani prorůstový, ani proinvestiční, ale je přerozdělovací,“ míní Fiala.

Občanským demokratům se nelíbilo ani navýšení platů na Úřadu vlády. Premiér Bohuslav Sobotka ho hájil posílením úseku místopředsedy vlády pro vědu a inovace. Sociální demokrat Václav Votava (ČSSD) poslancům ODS připomněl 90. léta a vlády Václava Klause. „Chcete-li někoho peskovat, tak si taky trošku oživte paměť,“ vzkázal jim.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura postrádá v rozpočtu dlouhodobou vizi k vyrovnanému rozpočtu a plán úspor v obsluze státu. Za zásadní slabinu považuje, že se nešetří v době, kdy se ekonomice daří. Podotkl však, že rozpočet má i kladné stránky.