Už v příštím roce by mohlo dojít k navýšení DPH o 2 procenta

Praha – Po počátečních zprávách ministerstev o nutných škrtech se s přibývajícími dny začínají připravovat nové reformy, na nichž trojkoaliční vláda postavila své programové prohlášení. Jednou z nejočekávanějších je daňová reforma, kterou připravuje finanční resort Miroslava Kalouska. Ministerstvo však již naznačilo změny, které očekávanému projektu budou předcházet. Současná desetiprocentní snížená sazba DPH by se mohla zvýšit o dvě procenta. Podle prvního náměstka ministra financí, Ladislava Minčiče, by se nepřímé daně mohly zvednout od druhého čtvrtletí příštího roku.

Právě ekonoma a bývalého zástupce v moskevské mezinárodní investiční bance si Miroslav Kalousek vybral jako koordinátora daňové problematiky. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) přiznal, že není velkým příznivcem zvyšování daní, avšak v případě nárůstu státního dluhu je nutné k takovému kroku sáhnout. „Snižování daní nebo držení nízkých daní za cenu, že budou pokračovat schodky rozpočtů a narůstat státní dluh, podpořit nemohu,“ řekl Minčič pro HN.

Petr Dufek, ekonom ČSOB

„Zvýšení nižší sazby vypadá spíše jako látání děr ve státní oblasti.“

Proti zvyšování daná se již ohradila opoziční ČSSD. Podle úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky je nepřípustné schvalovat změny, které povedou k růstu cen spotřebního zboží a bydlení. Změny daňových sazeb jsou jedním z tradičních problémů v politické diskuzi. Jejich hodnota zásadního tématu navíc stoupá úměrně s blížícími se senátními a komunálními volbami.