Potvrzeno. Gazprom obdržel od Kyjeva peníze za plyn

Moskva – Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom oznámil, že od Ukrajiny obdržel 378,22 milionu dolarů (8,5 miliardy korun), kterými si země předplatila prosincovou dodávku plynu z Ruska. Informovala o tom agentura Reuters. Jde o první platbu předem za ruský plyn od červnového přerušení dodávek.

Rusko v polovině června kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty zastavilo Ukrajině dodávky plynu. Koncem října se obě země za asistence Evropské komise dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek v zimních měsících. Kyjev si ale podle dohody musí dodávky předplatit.

Ukrajinská plynárenská společnost Naftogaz již v pátek uvedla, že příslušnou částku Gazpromu poslala. Mluvčí ruské firmy dnes potvrdil, že peníze obdrželi.

Gazprom
Zdroj: ČTK/AP/Gerit Borth

Podle dohody by plyn měl začít na Ukrajinu proudit do 48 hodin od převodu peněz. Naftogaz nezmínil, kolik plynu má v plánu zakoupit, již dříve ale ukrajinský ministr energetiky uvedl, že půjde asi o jednu miliardu krychlových metrů.

Ukrajina spotřebovává ročně kolem 50 miliard krychlových metrů plynu a zhruba polovinu z toho obvykle kryje ruský plyn. Od září začala Ukrajina získávat plyn zpětným tokem ze západního směru, zejména přes Slovensko.