Gazprom mění strategii: Plyn bude proudit místo Ukrajiny přes Turecko

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom hodlá přehodnotit strategii pro evropský trh. Řekl to šéf koncernu Alexej Miller. Společnost podle něj reaguje na zrušení projektu plynovodu South Stream. Přístup k evropskému trhu s plynem se podle něj radikálně změní. Novou klíčovou zemí pro tranzit suroviny se stane Turecko, zatímco Ukrajina má hrát jen bezvýznamnou roli.

„Je to začátek konce našeho modelu, ve kterém jsme se orientovali na dodávky konečným spotřebitelům na evropském trhu,“ řekl šéf Gazpromu ruské státní televizi. Turecko by
prý jako strategický partner Ruska mohlo do Evropy posílat 50 miliard krychlových metrů ruského plynu ročně. „Toto rozhodnutí bude mít vliv jen na ty země, přes které byl dosud přepravován plyn do jižní části Evropy,“ soudí analytik Milan Kajtman.

Gazprom se podle Millera již nebude starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii. Potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.

Analytik Kajtman ke změnám strategie Gazpromu (zdroj: ČT24)

South Stream je mrtvý projekt, potvrdil šéf Gazpromu
  
Miller také v rozhovoru pro ruskou státní televizi zdůraznil, že rozhodnutí zastavit projekt South Stream je konečné. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom ve čtvrtek uvedl, že projekt plynovodu, který by přiváděl ruský plyn přes Černé moře do střední
Evropy, by se nakonec mohl uskutečnit.
  
Ukončení projektu oznámil ruský prezident Vladimir Putin spolu s Millerem během pondělní návštěvy v Turecku. Putin v pondělí prohlásil, že Moskva není s to realizovat výstavbu plynovodu bez souhlasu Bulharska. Sofia na začátku června pozastavila na žádost Evropské komise přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku. „Nemyslím si, že to je definitivní, je to spíš určitá strategie, kterou Gazprom v této době aplikuje s ohledem na situaci v Evropě a protiruské sankce,“ domnívá se Kajtman.
  
Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek obvinil Brusel ze sabotování projektu. Maďarsko, podobně jako Rakousko, Srbsko či Bulharsko, vnímalo South Stream jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu. Putin podle dnešní zprávy Kremlu jednal o energetické spolupráci s vedoucími představiteli Maďarska a Srbska.

Vydáno pod