Průmysl i stavebnictví v říjnu zpomalily. Podle analytiků žádný problém

Praha – Tempo růstu tuzemského průmyslu v říjnu výrazně zvolnilo na 3,2 procenta z 8,5 procenta v předchozím měsíci. Zpomalilo i stavebnictví, když si po zářijovém růstu o 8,8 procenta připsalo pouhých 2,4 procenta. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Odborníci však hodnotí čísla příznivě – růstový trend české ekonomiky podle nich narušen není.

K celkovému meziročnímu růstu průmyslu tradičně nejvíc přispěla výroba aut, i když ubrala na tempu. Produkce automobilek se zvýšila o 9,9 procenta, v září činil růst téměř 12 procent. Zpomalení výroby zaznamenaly rovněž energetické firmy a teplárny, a to z téměř 15 procent na 3,6 procenta.

„Ke slabšímu výsledku zřejmě pomohly i kalendářní efekty, kdy úterní svátek svádí k výběru dovolené. Trh počítal s meziročním růstem o 4,1 procenta,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. O významné zklamání se podle něj nejedná – růstový trend je v tuzemském průmyslu jasně patrný. Za celý letošní rok by měl dosáhnout 4,8 procenta, v příštím roce by si (s ohledem na zpomalení v eurozóně) mohl připsat zhruba 4 procenta.

Pokles dynamiky růstu nepovažuje za problém ani Miroslav Novák z Akcenty. „Neviděl bych to nějak černě. Je to spíše důsledek silných zářijových čísel,“ vysvětlil ekonom.

V říjnu se nadále nedařilo těžařům, jejichž produkce klesla meziročně o 5,6 procenta. S útlumem výroby se potýkali i výrobci strojů (pokles o 1,5 procenta) a zpracovatelé dřeva (pokles o 5 procent).

Zpomalil také růst tržeb. K říjnovému zvýšení o 8,9 procenta pomohl průmyslníkům především export, neboť domácí tržby šly nahoru o pouhé dvě desetiny procenta. Hodnota nových zakázek v říjnu meziročně stoupla o 8,3 procenta, zatímco v září si připsala 15,1 procenta.

„Propad stavebnictví se konečně zastavil“

Pozitivně hledí do budoucna i stavebníci, přestože růst v jejich odvětví rovněž zpomalil. „Rozhodně bych neoznačoval 2,4 procenta za prudký růst, uvědomíme-li si, z jak nízkého základu loňského roku je vypočítán. Přesto výsledek října potvrzuje, že propad stavebnictví se konečně zastavil a že letošní rok bude mírně lepší než ten loňský,“ prohlásil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Věří, že příznivé počasí v posledních měsících roku tento stav potvrdí.

Ekonom ČSOB Petr Dufek si všímá toho, že stavebnictví napomáhá pokračující investiční boom v soukromém sektoru a vyšší výdaje veřejného sektoru. „Stavebnictví se konečně začíná dařit, avšak vymanit se z dramatického propadu po roce 2009 bude trvat ještě mnoho let. Výhled stavebnictví i tak zůstává lehce optimistický díky novým zakázkám, které se podílejí i na celkově pozitivní náladě v odvětví,“ odhadl Dufek.

S tím souhlasí i ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. „České stavebnictví rostlo zejména díky veřejným investicím. Veřejní investoři za prvních deset měsíců zvýšili objem zadaných zakázek až o 20,5 procenta, což výrazně přispělo k aktuální stabilizaci sektoru a zastavení propadů zaznamenaných v předchozích letech,“ tvrdí Vacek.

Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což představuje obrat za celý jeden rok. Kumulativní pokles sektoru ve stejném období dosáhl 24 procent. Podle analýzy statistik za uplynulých šest let zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 000 lidí.