Federální rozpočet USA se schvaluje na poslední chvíli

Washington – Sněmovnou reprezentantů prošel ve čtvrtek plán financování federální vlády ve výši 1,1 bilionu dolarů. Představuje kompromisní dohodu odborníků a lídrů republikánů i demokratů, kterou má navzdory výhradám podepsat prezident Barack Obama. Platnost posledního rozpočtového plánu byla do půlnoci místního času (6:00 SEČ). V minulém roce se kvůli zpoždění na 16 dnů uzavřely všechny federální úřady.

Kongres USA o rozpočtu federální vlády rozhoduje v nejzazším možném termínu. Sněmovna reprezentantů schválila návrh těsně před vypršením platnosti posledního rozpočtového plánu. Musí ho ale ještě odhlasovat horní komora Kongresu. Poslanci proto přijali i provizorní financování vlády na příštích 48 hodin. Senát by měl o rozpočtu jednat dnes a nejpozději zítra ho schválit, aby vše stihl v dvoudenní lhůtě.

Pro navržený federální rozpočet ve výši 1,1 bilionu dolarů na období do 30. září 2015 hlasovalo 219 poslanců, proti bylo 206 hlasů. Výhrady k textu mají i demokratičtí poslanci, přesto by prezident Barack Obama měl návrh podepsat. Šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová vyjádřila v této souvislosti značné rozčarování. „Kdyby prezident napsal zákon sám, byl by velmi jiný,“ připustil prezidentův mluvčí Josh Earnest.

Americkým politikům však nezbývalo nic jiného než se domluvit. V paměti totiž zůstává loňský rok, kdy došlo ke střetu ohledně financování, jehož výsledkem bylo zpožděné schválení. Kvůli tomu se na šestnáct dnů uzavřely americké federální úřady. Tyto obtíže způsobily oslabení důvěry Američanů v politický systém a především v Kongres.

Demokratům na letošním zákonu o rozpočtu vadí, že oslabuje regulaci bank a zvyšuje možnost soukromého financování politických stran v předvolebních kampaních. Republikáni pak vytýkají absenci opatření, která by mohla zabránit Obamově záměru ochránit před vypovězením z USA skoro pět milionů přistěhovalců bez platných dokladů.