Brusel posvětil nové vlastníky ČSA: Travel Service a Aeroholding

Brusel - Evropská komise souhlasí s převzetím Českých aerolinií společnostmi Travel Service a Český aeroholding (ČAH). V tiskové zprávě uvedla, že transakce nepovede k narušení evropských pravidel hospodářské soutěže, neboť cestující při letech na pražské letiště i při odletech z něj budou mít nadále možnost využít také služeb jiných společností.

Travel Service tak bude mít spolu s Českým aeroholdingem v ČSA kontrolní nadpoloviční podíl. „Tímto krokem se nemění status Českých aerolinií jakožto evropského dopravce,“ uvedl Ivo Vysoudil z Českého aeroholdingu. 

ČSA a Travel Service budou podle vyjádření EK dál na překrývajících se trasách letů z Prahy čelit „dostatečnému konkurenčnímu tlaku ze strany jiných dopravců“. Podíl státního Českého Aeroholdingu klesne na 19,74 procenta a zbývající 2,26 procenta dál drží Česká pojišťovna. 

  • „Mohly by z toho benefitovat obě dvě firmy, mohly by optimalizovat svoje letecké harmonogramy, destinace, mohly by si navzájem více pomáhat a to je ostatně cílem této transakce,“ říká analytik Cyrrus Tomáš Menčík a dodává, že ČSA a Travel Service už předtím spolupracovaly například při prodeji letenek. 
Vlastníci ČSA
Zdroj: ČT24

Dohodu o nákupu 34 procent akcií v Českých aeroliniích oznámili oba tuzemští dopravci začátkem loňského prosince. Korean Air měl nejprve uplatnit opci na nákup 34 akcií od Českého aeroholdingu a následně akcie převést na Travel Service. „Předpokládáme, že vypořádání transakce, která byla předmětem vyžádání EK, proběhne s největší pravděpodobností ve druhé polovině ledna 2015,“ řekla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Firma, která na trhu působí od roku 1997, je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl na trhu má v Polsku. V roce 2013 Travel Service létal se 42 letadly, v minulém roce zvýšil hrubý zisk na skoro 219 milionů korun. Tržby soukromého dopravce loni vzrostly o více než tři miliardy na zhruba 14 miliard korun.