Jsou potraviny s nápisem light skutečně dietní? Od ledna bude jasno

Praha - Na začátku roku se rozběhne největší změna potravinového zákona za posledních 15 let. Obchodní řetězce budou mít podle novely nově povinnost informovat zákazníky o původu prodávaného zboží, a to hned na dveřích prodejny. Zvýší se také pokuty za klamání spotřebitele a zpřísňuje se označování nebalených potravin. Kromě alergenů bude nutné na obale uvádět i nutriční hodnoty.

Vzkaz ministerstva zemědělství všem výrobcům potravin je od ledna jasný. Buď musí na obal narovinu napsat, co výrobek obsahuje, nebo ho nemohou prodávat. Spotřebitel bude podle úředníků více chráněný.

Nové pravidlo ale dělá vrásky na čele malým farmářům. František Němec například v rodinném podniku na Vysočině chová krávy na mléko, ze kterého vyrábí i sýry. Vše dělá podle domácích receptur, a zakládá si na tom, že nic nešidí. Přesto na novelu zákona doslova doplatí. „Budeme muset dávat výživové hodnoty na víčka. Pokud máme 50 druhů výrobků, tak utratíme 200 tisíc korun jenom za to, abychom udělali rozbor nutričního složení. To pro nás je hrozně velká položka,“ řekl České televizi.

Někteří obchodníci ale stále sází na to, že etiketu zákazník podrobně zkoumat nevydrží a bude se rozhodovat podle obvyklých stereotypů - co je zdravé, a co ne. Podle pekařů navíc výživové hodnoty na obalu žádnou revoluci v nakupování nezpůsobí. „Zákazník si často myslí, že nejlepší pečivo je to, které je hodně tmavé. Jeden obchodní řetězec nás potom nutil to přibarvovat, tak jsme prostě rozvázali spolupráci,“ poznamenal generální ředitel pekárny Adélka Roman Teisler.

Na druhou stranu - ten, kdo chce po Vánocích zhubnout, bude mít konečně možnost zjistit, jestli třeba jogurty s nápisem light jsou skutečně dietní. Často totiž obsahují méně tuku, ale o to více cukru a škrobů. 

Obaly musí být čitelné a se zvýrazněnými alergeny

Od 13. prosince také platí v celé EU nové nařízení, které mění označování potravin. Údaje na obalech musí být čitelnější než doposud a v seznamu složek musí nově být zvýrazněny alergeny. Novinka se vztahuje i na restaurace, které musí písemně uvádět seznam vybraných alergenů v jídlech. Více informací si můžete přečíst zde.

Největší změna potravinového zákona za 15 let (zdroj: ČT24)