Švýcarská policie vyšetřuje plzeňskou Škodu JS

Plzeň – Švýcarská policie vyšetřuje plzeňskou Škodu JS kvůli podezření z uplácení ukrajinského poslance Mykoly Martynenka, předsedy parlamentní komise pro energetiku a jadernou politiku. Informaci přinesl deník Právo. Se švýcarským vyšetřováním podle deníku souvisí i nedávná razie v sídle firmy v Plzni-Bolevci.

Informaci o vyšetřování Škody JS ve Švýcarsku přineslo Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Plzeňský výrobce zařízení pro jaderné elektrárny, který patří do ruské strojírenské skupiny OMZ, měl předsedovi ukrajinské parlamentní komise pro jadernou politiku posílat peníze předstřednictvím panamské společnosti Bradcrest Investment, jejímž skrytým majitelem podle švýcarských trestních orgánů je právě Mykola Martynenko.

V souvislosti se švýcarským vyšetřováním proběhla v sídle Škody JS razie, podle státního zástupce Jiřího Komorouse si švýcarská strana od české policie vyžádala „určité listiny“.

Švýcarská prokuratura však odmítla o vyšetřování hovořit. „Dotazy ohledně osob či firem a možných řízení s nimi nebudeme z důvodu úředního a vyšetřovacího tajemství zodpovídat,“ řekla deníku mluvčí Spolkového státního zastupitelství v Bernu Jeannette Balmerová.

Škoda JS na Ukrajině působí. Podle výroční zprávy z roku 2013 dodávala zařízení pro tři jaderné elektrárny, letos na podzim informovala agentura TASS, že se ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk o Škodě výslovně zmínil v souvislosti s dostavbou Chmelnycké jaderné elektrárny.

Švýcarští vyšetřovatelé podezírají plzeňskou společnost z uplácení (zdroj: ČT24)