Na náhradách za ledovku vyplatily ČD přes dva miliony

Praha – České dráhy vyplatily cestujícím za komplikace způsobené nedávnou ledovkovou kalamitou přes dva miliony korun. Konečnou výši dopravce vyčíslí 6. ledna. Ledovka začátkem prosince zastavila na tratích 120 vlaků, ve kterých uvízlo zhruba 20 000 cestujících. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál.

Přímo na železničních stanicích České dráhy dosud přijaly na 7 000 žádostí o vrácení jízdného. Jednalo se třeba o situace, kdy cestující museli zrušit cestu v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek nebo cestovali jen v části trasy a potom museli použít jiný druh dopravy. Za tyto komplikace vyplatily České dráhy více než 1,7 milionu korun.

Dalších 350 000 korun dopravce podle mluvčího Petra Šťáhlavského zaplatil za služby, jako jsou ubytování v hotelu nebo taxi.

Reakcí Českých drah na kalamitu se zabývali předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO) nebo Poslanecká sněmovna. Podle premiéra selhala zejména komunikace drah s cestujícími a vzájemná výměna informací mezi Českými drahami a státní Správou železniční dopravní cesty.

Ledovka ochromila dopravu v Česku v prvních prosincových dnech. Nejhorší situace byla na východě republiky. Na železnici se problémy dotkly mimo jiné hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou. Námraza trolejí ochromila taky pražskou, brněnskou nebo olomouckou MHD a způsobila četné výpadky proudu (více zde).