Hochtief je v insolvenčním řízení, prý neprávem

Praha – Přední česká stavební společnost Hochtief CZ je opět v insolvenčním řízení. Návrh na něj podala k Městskému soudu v Praze firma Zepra mining ze Zlatých Hor na Jesenicku. Hochtief firmě podle insolvenčního návrhu dluží téměř sedm milionů korun. Podle Hochtiefu je návrh zneužitím insolvenčního zákona. „Ze strany navrhovatele došlo ke zneužití institutu insolvenčního zákona ve snaze řešit touto cestou běžný obchodní spor,“ uvedl tajemník Hochtiefu Michal Talián.

Firma Zepra mining prý zneužívá zákon

Firma Zepra mining podle tajemníka současně připravuje podklady pro soud s návrhem na zastavení insolvenčního řízení. Hochtief CZ byl insolvenčnímu řízení vystaven už v minulých letech, podobně jako další významné stavební firmy OHL SŽ, Strabag, Geosan Group nebo developerské firma Central Group. Ve všech těchto případech ale bylo nakonec řízení zastaveno.

Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.