Havířovský biobox je připravený i na pacienta s podezřením na ebolu

Havířov – Nemocnice v Havířově je vedle pražské nemocnice Na Bulovce jedinou, která je schopna bezpečně přijmout pacienta s podezřením na smrtelná virová onemocnění včetně eboly. Vedení nemocnice nechalo vybudovat takzvaný biobox, ve kterém mohou lékaři tyto pacienty ošetřit, aniž by ohrozili sebe a ostatní. Ve speciálním stanu by měl pacient projít základním vyšetřením. Do osmačtyřiceti hodin by pak měli hasiči zajistit transport na specializované pracoviště do Prahy.

Biobox se vedení havířovské nemocnice rozhodlo vybudovat při rekonstrukci infekčního oddělení, která začala v roce 2012. Virus nebezpečné nemoci tehdy ještě spal. Teď má epidemie krvácivé horečky stovky obětí v západní Africe a začala strašit i Evropu. A jsou i další nebezpečné nákazy typu ptačí chřipka, SARS, tyfus či cholera, které se různě šíří světem.

Vlastní dekontaminační zařízení

Havířovský biobox, který pracuje na bázi přetlakového filtru s vlastním dekontaminačním zařízením, je připravený na příjem pacientů od letošního roku. Do té doby bylo podobné zařízení jen v nemocnici Na Bulovce, kde funguje pět let. V praxi zatím nemuseli použít lékaři ani jeden biobox.

Převoz pacienta s podezřením na smrtelnou nákazu má jasná pravidla. „Pacienta nám mohou přivést pouze hasiči, kteří jsou vybaveni speciálním biovakem. V tom ho dopraví až do našeho bioboxu,“ vysvětloval primář havířovského infekčního oddělení Ivo Mifek. Tam už by měl čekat tým epidemiologů, sester a techniků ve speciálních oblecích, kuklách, galoších a s dalšími ochrannými prostředky.

Serologické vyšetření až v Praze

V biboxu, který připomíná stan o několika místnostech, je postel, suchý záchod, stolky, za další ochrannou stěnou je monitor, na který je pacient napojený, takže lékaři mohou sledovat jeho životní funkce. „Provedeme základní klinické vyšetření, upřesníme epidemiologickou anamnézu. Sestra pak podá pacientovi léky,“ popisoval Mifek scénář příjmu člověka, který by mohl být vážným nebezpečím pro své okolí. Každý, kdo se k nemocnému přiblíží, projde dekontaminací. Ve stanu jsou připravné barely na dezinfekční roztok. K dalšímu vyšetření, včetně vyšetření krve, musí být pacient převezen nejpozději do osmačtyřiceti hodin na specializované pracoviště, jediné svého druhu v Česku - do Prahy Na Bulovku.