Lékaři vyztužili dítěti s křehkými kostmi nohu speciálním hřebem

Přerov - Lékaři přerovské nemocnice jako první v Česku provedli operaci, která by mohla změnit život dětem trpícím extrémní lámavostí kostí. Šestileté Veronice, která má nezvykle křehké a silně deformované obě nohy, voperovali do bérce teleskopický hřeb z chirurgické oceli, který kost vyztuží. Díky operaci má naději, že se zbaví bolestí a bude moci chodit.

Speciální hřeb vyvinutý v Kanadě by se měl v dívčině noze vysouvat v souladu s jejím růstem. Závažná choroba, kterou v Česku trpí asi 20 dětí, postihla její stehenní kosti i bérce. Kosti jí sice rostou, jsou však velmi křehké a ohýbají se. Holeň má téměř do pravého úhlu. Kovovou tyč lékaři voperovali nejprve do levné stehenní kosti, dnes také do levého bérce. „Využili jsme toho, že dlouhé kosti v nohou jsou duté, takže je hřebem vyztužíme zevnitř. Ten kost podrží a pojistí, aby rostla rovně. Jak dítě poroste, hřeb se bude vysouvat,“ popsal přerovský ortoped Karel Ročák. Vysvětloval, že pokřivenou nohu dítěte v několika místech přeřízli a pak ji po částech na hřeb navlékli. „Nemůžeme předem říct, jaké zatížení hřeby zvládnou, jde o první takový zákrok u nás, ale věříme, že se s nimi s pomocí podpůrného zařízení naučí stát a chodit,“ uvedl Ročák.

První zlomenina v porodnici

Pro Veroniku a její rodiče by to bylo jako zázrak. „První zlomeninu měla už v porodnici. Když jí třetí den měřili, zlomili jí nožku,“ líčila matka nemocné dívky, pro kterou je téměř každý pohyb nebezpečný - třeba i oblékání ponožek. Přes extrémní opatrnost měla za šest let života 20 zlomenin. Noha se jí třeba zlomila hned poté, co jí lékaři sundali sádru. Navíc má veliké bolesti, zvláště při změně počasí. „Je to nepředstavitelné. Kdo to nezažil, tak nepochopí,“ dodal otec pacientky. Voperování prvního hřebu dalo rodičům velikou naději, že pomoc je možná. „Už první operace dceři velmi pomohla. Hned druhý den poté si sedla,“ řekl muž.

Nepředstavitelné štěstí

Jestli byla operace úspěšná, budou lékaři s jistotou vědět za čtyři měsíce. Pak chtějí hřeb voperovat do pravé nohy. Doktoři věří, že poté by se Veronika mohla začít stavět na nohy a postupně učit chodit. „Dokážete si představit štěstí toho dítěte, které celý život leží a najednou se bude moci postavit a dívat se kolem sebe?“ řekl Jan Poul z brněnské fakultní nemocnice, který operátorům z Přerova pomáhal.

Zatímco čeští lékaři jsou v tomto druhu operací na začátku, jejich polští kolegové už jich mají za sebou asi 20. Velkou brzdou jsou totiž peníze. Tři operace, které by měly zásadně pomoci Veronice, přijdou na milion korun. Zaplatí to zdravotní pojišťovna. Než se to ale podařilo vyjednat, rodiče uvažovali, že na operace trpícího dítěte uspořádají veřejnou sbírku.

Zákrok poprvé provedli lékaři v Olomouci
Zdroj: ČT24/Fakultní nemocnice Olomouc