Výměna vadných prsních implantátů začíná ve velkém

Praha - Bezplatné reoperace pacientek s vadnými prsními implantáty PIP zahájí v nejbližších dnech nemocnice po celém Česku. Zatím ale není jasné, kdo jim za mimořádné zákroky zaplatí.  Výměna se ale týká jen onkologických pacientek. Ty, které si implantáty nechaly voperovat z čistě kosmetických důvodů, si zákrok musí zařídit samy.

Nemocnice onkologické pacientky se špatnými implantáty obeslaly a prohlédly. Pražská vinohradská nemocnice začne s výměnami ve velkém nejpozději začátkem dubna, Bulovka už příští sobotu. „Po dobu šesti týdnů každou sobotu budeme operovat čtyři až pět pacientek,“ potvrdil přednosta tamní kliniky plastické chirurgie Jan Měšťák.

V brněnské Svaté Anně zatím čekají na příslib pojišťoven, že mimořádné zákroky zaplatí. Možná ale marně. Například největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) proplacení operací odmítá. „Podle našeho názoru by odpovědnost za případnou náhradu nekvalitních implantátů mělo nést zdravotnické zařízení, kde operaci provedli,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. To je ale obrat o 180 stupňů. Ještě před dvěma měsíci pojišťovna jeho ústy slibovala, že veškeré úkony spojené s reoperacemi uhradí.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

VZP nemocnicím doporučuje, ať se s účty obrátí na distributora nebo výrobce PIP implantátů, případně na pojišťovnu, u které mají pojistku odpovědnosti. Jenže samotné operace byly v pořádku a implantáty, které zatím nepraskly a ani neprosakují, ženy akutně neohrožují. „K pochybení vlastně nedošlo. V naprosté většině případů jde o prevenci, a na to my pojištěni nejsme,“ vysvětluje ředitel pražské vinohradské nemocnice Marek Zeman.

Výměna vadných implantátů trvá asi patnáct minut a stojí zhruba 20 tisíc korun - 5 až 10 tisíc jeden nový implantát, 8 až 10 tisíc potom samotný zákrok. Vinohradská nemocnice do operací přesto půjde, i kdyby je nakonec měla platit sama. Celkem byly vadné implantáty v Česku voperovány asi dvěma tisícovkám žen.