Odkaz Arnošta Lustiga zosobňuje Václav Malý

Praha - Pražský biskup Václav Malý bude prvním nositelem Ceny Arnošta Lustiga, kterou nedávno založila k připomenutí tohoto spisovatele Česko-izraelská smíšená obchodní komora. Patnáctičlenný výbor vybral Malého z deseti význačných českých osobností, ocenil na něm jeho lidské kvality a hodnoty. Cenu Malý převezme při slavnostním ceremoniálu ve čtvrtek.

Ocenění bude udělováno každoročně na základě hodnot, které Lustig zosobňoval. Podle jeho tvůrců má být laureát skutečnou součástí české společnosti, aby si lidé na něj mohli, obrazně řečeno, sáhnout. „Rozhodování nebylo jednoduché. Nejde tady o sportovní či umělecký výkon, ale o lidské kvality a hodnoty, které historicky formují mimořádné osobnosti a zároveň nastavují určitý ideál pro celou společnost. Václav Malý tato náročná kritéria podle mého hlubokého přesvědčení splňuje,“ řekl k tomu předseda výboru Jan Fischer.

Spolu s ním letošního laureáta volila například socioložka Jiřina Šiklová, operní pěvkyně Soňa Červená, kardiolog Jan Pirk nebo publicista Jefim Fištejn. V čele čestného výboru byl premiér Petr Nečas a záštitu nad akcí převzal pražský primátor Bohuslav Svoboda, podle kterého krédo biskupa Malého „Pokora a pravda“ myšlenku Ceny Arnošta Lustiga doplňuje a dává jí další rozměr.

Předpokladem nominace je české občanství a aktivní společenské působení v Česku. Člověk, který cenu získá, by měl zosobňovat vlastnosti jako odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost.

Arnošt Lustig zemřel loni 26. února ve věku 84 let. Hlavním tématem jeho tvorby byl holocaust z pohledu bezbranného jedince. Jako židovský mladík Lustig prošel Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem. Život si zachránil útěkem z transportu. Ve své tvorbě popisoval i nejintimnější detaily ze života svých hrdinů, o utrpení vždy hovořil věcně a střízlivě. Všechna životní strádání ale prožíval s humorem, který ho nikdy neopustil. Byl představitelem takzvané druhé vlny válečné prózy.

Vydáno pod