S maturitami může mít problém desítka škol

Praha – Ministerstvo školství odhalilo dva týdny před spuštěním státních maturit deset středních škol, které by mohly mít s provedením zkoušek problémy. Tyto školy mimo jiné nekomunikují s ministerstvem, nezúčastnily se podzimní generálky ani nedávného technického ověřování. Ministrův náměstek Ladislav Němec dnes novinářům řekl, že na těchto školách nejspíš bude u maturit dozorovat školní inspekce. Při nedávné technické generálce se navíc projevily chyby ve 457 případech, nefungovaly tiskárny a špatně se vytiskla maturitní vysvědčení.

Do maturit také zřejmě nezůstane v křesle ministra školství Josef Dobeš (VV), premiér Petr Nečas (ODS) totiž navrhuje jeho odvolání. Podle náměstka Němce je v maturitních ročnících problematických škol asi 450 studentů. O které školy konkrétně jde, ale nechtěl prozradit. Přiznal ovšem, že jsou mezi nimi také čtyři gymnázia a školy zřizované ministerstvem, krajem i soukromé.

Zdárný průběh zkoušek by mohly zkomplikovat i technické chyby. Při dubnovém testování, kterého se zúčastnilo 1 264 škol, se vyskytly chyby ve 457 případech. Kromě nefunkčních tiskáren byla také špatně vytištěna maturitní vysvědčení nebo se učitelé nemohli dostat do elektronického systému. Pro studenty ministerstvo připravilo asi dvacetistránkového průvodce maturitou. V ní by měli najít odpovědi na případné nejasnosti.

Na zajištění logistiky a digitalizace zkoušek vyhrála firma Logica třísetmilionový tendr. Pokud by se vyskytly podobné chyby i při ostrých maturitách, firma by podle ředitele centra pro přípravu maturit CERMAT Pavla Zeleného platila sankce v řádu milionů korun. Nové zkoušky dospělosti se připravovaly 14 let, spuštění vyjde na stamiliony.