Přiznání Radka Březiny vedlo soud k zmírnění vazby. Žalobce protestuje

Olomouc – Radek Březina, který se zodpovídá z obřích podvodů s nezdaněným lihem, přesvědčil soud, že chce spolupracovat. Po své asi tříhodinové výpovědi před krajským soudem v Olomouci, kdy se přiznal k organizování podvodů, dospěl soud k závěru, že pominuly důvody vazby kvůli nebezpečí ovlivňování svědků. Státní zástupce s tím ale nesouhlasí vzhledem k dalšímu a rozsáhlejšímu trestnímu řízení, ve kterém jde v podobné věci o tři miliardy korun a celkem patnáct obviněných. Proti zmírnění vazby podal stížnost.

Radek Březina je ve vazbě více než dva a půl roku. Ve čtvrtek poprvé otevřeně vypovídal a přiznal se k organizování podvodů s nezdaněným lihem, řízení falešné denaturace i budování tajných skladů. Soud jeho přístup ocenil a rozhodl, že důvodem vazby zůstává už pouze obava z útěku. „Při dokazování došlo k zásadní změně. Obžalovaný přiznal trestnou činnost, navíc také vypověděl, že byl jejím hlavním organizátorem,“ vysvětloval důvody zmírnění vazby soudce Eduard Ondrášek. Dodal, že senát už také vyslechl svědky, které se obžalovaný snažil ovlivňovat.

Žalobce: Obava z ovlivňování svědků je pořád důvodná

Státní zástupce Miroslav Stoklásek s těmito závěry nesouhlasí. „V souvisejícím trestním řízení došlo k rozsáhlému ovlivňování svědků a maření vyšetřování. Dokazování nebylo dokončeno a výslech svědků rozhodně neodpovídá rozsahu uváděného soudem,“ prohlásil Stoklásek. Jeho stížnost nemá odkladný účinek. Dokud ji neprojedná a případně neuzná nadřízený soud, platí rozhodnutí Ondráška o zmírnění vazby. Radek Březina má tak šanci uspět s žádostí o přemístění z vazební věznice v Ostravě do Olomouce. Tamní vedení ho dosud odmítalo s odůvodněním, že nemůže zaručit splnění podmínek pro tento druh vazby.

Radek Březina žádal o celu v Olomouci, aby se mohl častěji vídat s rodinou. Ve vazbě je i jeho manželka, která je jednou z obviněných v případu třímiliardových daňových úniků z nezdaněného lihu. Jeho bratra Tomáše Březinu soud před několika týdny pustil na kauci 15 milionů korun. Teoreticky by se za finanční záruku mohl dostat na svobodu i on.

Březina: S kaucí by otec nesouhlasil

Radek Březina ve své čtvrteční výpovědi mimo jiné uvedl, že bratr byl jen v jeho vleku, že ho do podvodů zatáhl. A řekl také, že jejich otec byl v šoku, když se z televize dozvěděl o tajných skladech. „Nemůžu nabídnout kauci tak jako bratr. Za mne otec tuto možnost razantně odmítl,“ řekl Radek Březina. Soudy i státní zastupitelství jsou ve vztahu k němu obezřetné mimo jiné kvůli podezření, že se z vazby pokusil uplatit elitního detektiva 10 miliony korun, když bude ovlivňovat vyšetřování v jeho prospěch. Dostal už také podmínku za pokus uplatit dozorce ostravské vazební věznice. Olomoucký krajský soud dnes odročil případ bratů Březinových a Tomáše Pantlíka na září.