Plzeňskou MHD čekají velké změny

Plzeň - Od zítřka se zásadně změní městská hromadná doprava v Plzni. Všechny spoje budou jezdit jinak a v jiných intervalech a některé nové přibudou. Město tak chce hromadnou dopravu maximálně zefektivnit. Přetížené spoje posiluje a ty méně využívané nebudou jezdit tak často jako dřív.

Od soboty se komplexně změní systém v plzeňské městské hromadné dopravě. Na cestující čekají nové trasy a jízdní řády. Změny budou nejrozsáhlejší za posledních dvacet let. „Je to v podstatě komplexní změna vedení linek městské hromadné dopravy a bude se týkat všech linek MHD, jak tramvají, trolejbusů, tak autobusů,“ uvedl provozní ředitel Dopravních podniků města Plzně Václav Zikmund.

Dopravní podniky se obávají prvotního chaosu a zmatků. Veškeré informace si ale může obstarat každý cestující. V novinách, letácích a nebo na zákaznických místech. Na webu půjdou stahovat spoje a jízdní řády přímo do mobilního telefonu, ale bohužel až od září. Leták s kompletními informacemi dostane každá rodina do schránky.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

I když dopravní podnik spouští zásadní změny s několikadenním předstihem, před začátkem školního roku, cestující se změnami zatím příliš netrápí. Podle zaměstnanců na přepážkách, ale zájem lidí každým dnem narůstá.

Cestující si budou muset zvyknout především na takzvaný taktový provoz, který Plzeň zatím neměla. „Tzn., že v určitých časech budou jezdit vozy tak, aby lidé mohli snadněji přestupovat. Od pondělka až do neděle,“ doplnil Zikmund.

Do průmyslové a nákupní zóny na Borských Polích začne jezdit nová trolejbusová linka, aby byla celá oblast dostupnější. Cena jízdenky zůstává v celém městě stejná. Další novinkou bude také placení jízdného přes SMS zprávy.