Pachové ohradníky mají zabránit nehodám se zvěří

Velký Beranov - V loňském roce se jen na Vysočině stalo 300 nehod se zvěří. Nejvíce jich policisté zaznamenali na Pelhřimovsku a nejméně na Třebíčsku. Srážkám zvěře s auty mají do budoucna zabránit speciální pachové kolíky na vybraných silnicích. Lemují už kolem 50 kilometrů silnic na Vysočině. Zhruba 4 000 kolíků opatřených pěnou s pachem predátorů rozmístili myslivci přes letní prázdniny. U Velkého Beranova dnes nainstalovali pachové ohradníky například na přivaděči k dálnici D1 u silnice II/353.

Pachový ohradník je vlastně dřevěný kůl se speciální pěnou a repelentem. „Repelent je na bázi kyseliny mléčné, do kterého se přidává pach různých predátorů,“ uvedl zaměstnanec firmy Kinský Žďár a.s. František Slavíček. „Zvěř má strach z predátorů zakódovaný v genech, má z toho panickou hrůzu,“ doplnil Slavíček. První dávku repelentu lesníci aplikují začátkem května a končí v srpnu.

Účinnost ohradníku je jeden měsíc a repelent se doplňuje čtyřikrát během jednoho roku, pěna vydrží tři až pět let. Zvířatům ohradníky neškodí. Kolíky se umísťují hlavně do nepřehledných míst, kde řidič nemá šanci zvěř včas zpozorovat a zabrzdit.

S instalací ohradníků začali myslivci na Žďársku před třemi lety a jejich účinnost je téměř stoprocentní. Pachové ohradníky se už vyskytují i v Libereckém a Ústeckém kraji. Instalují se i ve středních Čechách a další kraje o jejich instalaci také uvažují. Kilometrový úsek s ohradníky vyjde zhruba na 4 000 korun.

Pachový ohradník
Zdroj: ČT24