Nejen osobnosti otestují své řidičské umění v Autoškole národa

Praha - Česká televize odvysílá na konci prázdnin nový interaktivní pořad Autoškola národa, který by měl by pomoci netradiční formou snížit dopravní nehodovost. Diváci si doma u televize budou moci ve 20 modelových příkladech sami otestovat svoje řidičské schopnosti. V televizním studiu si řešení dopravních situací vyzkoušejí různé skupiny řidičů, přičemž každá bude mít svého patrona z řad celebrit. Na přípravě pořadu se podílí také ministerstvo dopravy a dopravní policie. Právě možnost vyzkoušet si řešení dopravních situací, zjistit a uvědomit si, jaký jsem řidič, je cílem projektu Autoškola národa.

„Cílem projektu je přispět ke snížení dopravní nehodovosti a upozornit na to, jak se řídí na našich silnicích,“ uvedl spoluautor projektu Pavel Buršík. Jednou z hlavních myšlenek pořadu bude podle Buršíka to, že řídit slušně a podle předpisů je normální a samozřejmé. „Ten test má vlastně pět kol. V každém kole budou čtyři otázky,“ doplnil Buršík. Po každém kole soutěžící odešle SMS s odpovědí. Testování proběhne v rámci přímého přenosu na ČT1.

Výběr patronů jednotlivých skupin řidičů byl spíše náhodný. Například herec Jan Čenský, který bude zastupovat taxikáře, dnes uvedl, že taxíkem moc často nejezdí. „Já bych to spíš nazval škola chování národa, proto jsem vlastně do toho projektu vstoupil. Protože si myslím, že bychom s tím skutečně měli něco dělat,“ doplnil Čenský. Na silnicích jsme nepřátelé a já bych byl rád, abychom se stali řidiči přáteli, dodal.

Modelka Diana Kobzanová - patronka motorkářů - se zase přiznala, že sama motorku nemá. Patronem čerstvých, méně zkušených řidičů bude hudebník Ondřej Brzobohatý, který paradoxně vlastní řidičský průkaz už téměř deset let. Jeho otec, herec Radoslav Brzobohatý bude zastupovat řidiče kamionů, herečka Veronika Žilková zkušené řidiče a překladatel a moderátor Ivo Šmoldas seniory či řidiče sváteční. „Nejenom, že testujeme národ, ale vlastně testujeme i skupiny řidičů, kteří sedí přímo v televizním studiu,“ uvedla moderátorka pořadu Lucie Výborná.

Pořad bude vysílán 28. 8. 2010 od 20:30 na ČT1. Ve studiu se testu účastní různé skupiny řidičů (taxikáři, motorkáři, řidiči kamionů, mladí i starší řidiči). Projekt podpoří, a své řidičské schopnosti v přímém přenosu předvedou, i známé osobnosti Lucie Výborná, Veronika Žilková, Ivo Šmoldas, Radoslav Brzobohatý. Ondřej Brzobohatý, Diana Kobzanová a další.

Důležitou součástí pořadu bude pět praktických testů natočených na mosteckém polygonu. Pod vedením jednoho z nejlepších instruktorů Jiřího Patery, předvede herec Karel Hynek, zvládání kritických dopravních situací (rychlé brzdění, smyk atd.). Následně pak ukáže, jak tytéž situace ne/zvládá  pod vlivem alkoholu. Diváci názorně uvidí zpomalování reakcí i chyby v řízení.

Diváci, kteří se zapojí do hlasování, se následně dozví správné řešení dopravní situace, ale také zjistí, kolik by získali trestných bodů, kolik korun by zaplatili na pokutách, či zda by dokonce nepřišli o řidičský průkaz. Hlasující, kteří při testu o řidičský průkaz pomyslně nepřijdou, budou zařazeni do slosování o osobní auto. V průběhu srpna proběhne na billboardech a v médiích kampaň vyzývající řidiče k účasti na projektu. Podrobnější informace lze nalézt také na internetu.

Logo autoškolanároda.cz
Zdroj: www.autoskolanaroda.cz
Vydáno pod