Vlaky se vrátí na další poničenou trať

Děčín – Mezi Děčínem a Českou Lípou začnou zítra opět jezdit vlaky. Vrátí se také na odbočku z děčínsko-lipské dráhy, která vede do České Kamenice. Trať o minulém víkendu poškodila velká voda, dráhy proto musely přerušit provoz a zavést náhradní autobusovou dopravu. Železniční správě se trať podařilo opravit. Naopak oprava dalšího úseku trati, která vede z České Kamenice do Jedlové, zřejmě potrvá až do podzimu. Mimo provoz zůstávají na severu Čech i čtyři dalších trati včetně hlavní mezistátní trasy z Liberce do německé Žitavy.

Trať známá peáží přes Polsko je vážně poškozena mezi Libercem a Chrastavou, kde jezdí autobusy. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové potrvá tato výluka do konce příštího týdne. Už během týdne by se měly vrátit vlaky na trasu z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. Do konce srpna počítají dráhy s výlukami na tratích Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem a Liberec – Černousy, na níž zatím vlaky končí v Mníšku u Liberce.

Ačkoli je zavedena náhradní autobusová podél všech tratí, které povodeň poškodila a dosud nejsou sjízdné, na několik zastávek se autobusy nedostanou. V Libereckém kraji stále zůstává uzavřeno šestnáct silnic.