Obce se snaží rychle zprovoznit zničené mosty

Frýdlant - Rozbouřená voda o víkendu nejen ničila domy, ale i trhala mosty a lávky. Lidé tak byli doslova z minuty na minutu odříznuti od okolního světa. Nápor vody nevydržel také jeden most a dvě lávky v severočeském Frýdlantu. Odříznutá od světa zůstala i Raspenava. Poškozené mosty chtějí obce obnovit. Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) se snaží velice rychle zprovoznit místní most, který může pomoci při zásobování povodní poškozeného Višňovska a je v majetku Libereckého kraje. Na místě už pracuje těžká technika, která odstraňuje naplavený materiál.

„Spadlo to akorát z ložisek a celý most je posunut o 30 centimetrů,“ uvedl odborník na mosty Roman Lener. Po nadzvednutí a rekonstrukci ložisek bude most opět funkční, doplnil Lener. Stav mostu už posoudil i statik. Pod mostem bylo zavěšeno vodovodní a plynové potrubí. Na takové množství vody se mostní konstrukce připravují velice těžce. Masivní konstrukce přežily, doplnil Lener. Škodám lze předcházet i údržbou koryta. Povodeň tam trvala zhruba 18 hodin. V posledních dvaceti letech byly všechny mosty na Frýdlantsku opraveny.

Pracuje se i na zprovoznění důležité silnice I/13 od Liberce, protože tam teď veškerá doprava projíždí přes Dětřichov.

Zničené mosty mají i ve Višňové mezi Vískou a Kunraticemi, dále mezi Minkovicemi a Poustkou. Problémy jsou také s lávkami, které zajišťovaly přechod pěších nebo cyklistů.

Všechny mosty na Frýdlantsku byly projektovány na stoletou vodu. Přes Frýdlantsko se však prohnal trojnásobek maxima stavu stoleté vody, uvedl Ramzer. Celkem 160 mostů voda úplně odnesla nebo poškodila.