Stát dosud neodkoupil Mariánský most v Ústí

Ústí nad Labem – Ústecké radnici se stále nedaří prodat tzv. Mariánský most přes Labe postavený před dvanácti lety. Ministerstvo dopravy už před časem uznalo, že most, který spojuje dvě státní silnice, by měl patřit státu. Dohoda o jeho prodeji se ale zadrhla – fond dopravní infrastruktury marně hledá peníze. Ústí nad Labem sice peníze za most příliš nepotřebuje, vůbec se mu ale nelíbí, že musí nadále platit za údržbu.

Když nový most přes Labe vznikal, měli radní jasno – je to architektonický skvost a nová dominanta města. Neváhali do něj vložit tři čtvrtě miliardy z městského rozpočtu. Menší nadšení však projevovali ve chvíli, kdy začaly chodit účty za jeho údržbu – deset milionů za rok. Město začalo přesvědčovat stát, aby most koupil.

Ministerstvo dopravy s argumenty města souhlasilo. Slíbilo, že most za sto milionů korun koupí, jenomže se ukázalo, že sám nemá dost peněz. „Problém je v tom, že ve fondu dopravní infrastruktury peníze nejsou,“ upozornil poslanec a radní Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle bývalého ústeckého primátora Petra Gandaloviče by bylo vhodné, kdyby stát v tomto případě udělal výjimku z důsledného šetření na dopravních stavbách. „Smlouvy by se měly dodržovat,“ podotkl.

Úřad, do jehož čela nastoupil Vít Bárta, ale odmítá, že by od dohody odstoupil. „Dohoda samozřejmě platí, protože je zakotvena ve smlouvě,“ řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Vedení města navíc upozorňuje na to, že mu nejde o peníze, ale především o to zbavit se údržby mostu. „V tuto chvíli je pro nás důležité, aby si stát most převzal,“ uvedl ústecký primátor Jan Kubata. „Peníze jednou přijdou,“ dodal Šulc.

Ministerstvo dopravy ovšem upozornilo, že město dosud nepřipravilo most na předání. Ústecký primátor naopak tvrdí, že všechny vady už byly odstraněny. Osobně to chce vysvětlit i novému ministrovi.