Horko poškodilo i část Pražského okruhu

Praha - Vysoké teploty nadzvedly v úterý večer vozovku na 23. kilometru Pražského okruhu ve směru z Ruzyně na Slivenec. Úsekem dlouhým 250 metrů auta projíždějí pouze 40kilometrovou rychlostí. Jeden z pruhů Pražského okruhu byl kvůli poničené vozovce zúžen. Vedro poškodilo v pondělí večer i úsek dálnice D5 na Tachovsku. Na poničeném úseku vozovky byl umístěn příčný práh ke zpomalení vozidel. Dopravu na místě monitorují policisté.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martiny Vápeníkové se vozovka zvedla o 15 centimetrů. „Není to tolik jako na D5,“ dodala. Polovinu poničené silnice začne ŘSD opravovat dnes v noci, druhou polovinu v pátek opět v noci. „Nechceme příliš narušit provoz,“ doplnila Vápeníková a dodala, že jako první přijde na řadu zúžený pruh.

Při stavbě silnic a dálnic se s vysokými teplotami počítá. Hlavní problém ale podle Otakara Vacína z ČVUT spočívá v tom, že extrémní vedra už přetrvávají více než týden. Problém ale je částečně i v konstrukci vozovek, na nichž se střídá betonový a asfaltový povrch a nepočítá s dlouhými vedry. „Do cementobetonových vozovek by se měly vkládat do podloží trny, aby došlo k zabránění horizontálního posunu. To v současné době v normě není,“ upozornil Vacín. „Převzali jsme německou specifikaci, která s tím také nepočítá,“ dodal.

Tropické teploty už v pondělí večer způsobily vzedmutí vozovky na 122. kilometru na dálnici D5 na Tachovsku ve směru na Prahu. Silničáři tam dnes převedli část dopravy do protisměrné poloviny dálnice. Samotná oprava poškozeného úseku, na kterém extrémní vedra zvedla panel a vytvořila třicet centimetrů vysoký hrbol, může podle silničářů trvat týdny.

Sílu extrémních teplot pocítila už na začátku července také přistávací dráha na letišti Vodochody. Popraskal asfalt a letiště muselo omezit provoz. Vedení o tom informovalo až dnes, když zprovoznilo část ranveje. Stále tak ale nemůžou přistávat velká letadla.