Vedro poškodilo dálnici D5 - ve směru na Prahu je uzavřena

Bor u Tachova (Tachovsko) - Tropická vedra, která sužují Česko, už komplikují i dopravu. Dálnice D5 je mezi 119. a 128. kilometrem ve směru na Prahu až do odvolání uzavřená. Vysoké teploty tam totiž poškodily vozovku, když na 121. kilometru nadzvedly panely a vytvořily hrbol v šíři všech tří pruhů. Jeho přejíždění by bylo nebezpečné i dvacetikilometrovou rychlostí, ještě před uzavřením tahu došlo na místě ke dvěma dopravním nehodám. Oprava poškozeného úseku může trvat až několik týdnů. Vyplývá to z prvních závěrů dopravních expertů. Objízdná trasa vede přes Novou Hospodu, Holostřevy a Benešovice. Výjezd z dálnice je na exitu 128 Bor u Tachova a nájezd zpět na dálnici na exitu 119 Benešovice.

Původně měl být provoz na dálnici D5 ve směru z Rozvadova na Plzeň přes noc pouze omezený, ale Ředitelství silnic a dálnic večer rozhodlo o úplné uzavírce tohoto úseku. „Došlo k anomálnímu rozpínání cementobetonového krytu. Rozhodně to souvisí s teplotou,“ uvedl Jan Hromádko z Ředitelství silnic a dálnic.

Vozovka byla během dne rozpálena až k 50 stupňům. Dálnice sice mají odolat i 60 stupňům, ta plzeňsko-rozvadovská ale nevydržela. Roztahující se tvrdá cementobetonová deska stlačila sousední asfaltovou část. Na ní vznikl nebezpečný třiceticentimetrový oblouk. „Problém nastal v přechodu různých dvou materiálů v jednom daném bodě,“ přiblížil Otakar Vacín z ČVUT.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové nejde o zcela nevídanou záležitost. K podobným deformacím došlo v Německu i Francii, v Česku se v roce 2006 v horku zdeformovala vozovka dálnice D1.

Jak dlouho bude uzavírka trvat, se zatím neví a o dalším postupu se rozhodne během několika dní. Oprava nebude jednoduchá a může trvat i několik týdnů. Dopoledne experti z pražské laboratoře předběžne potvrdili jako příčinu zvedání panelů extrémně vysoké teploty. V příštích dnech bude zrušena objížďka a doprava na dálnici bude svedena do jenoho jízdního pásu.

„Do zítřka (středy) odpoledne to určitě bude zavřené. Pravděpodobně začneme zítra (ve středu) převádět dopravu do protisměru, podle toho, jak bude oprava náročná,“ vysvětlil vedoucí správy a údržby dálnic z Ostrova Miroslav Mužík.


Před uzavírkou dálnice D5 se tam poškodily i dva kamiony, uvedl vedoucí střediska SSÚD (Ostrov u Stříbra) Miroslav Mužík. Dálnice je v poškozeném úseku v provozu třináct let, podobný problém ještě nenastal, doplnil Mužík.