Začátek prázdnin nepřežilo na silnicích 73 lidí

Praha - Minulé dva týdny byly na silnicích nejtragičtější za poslední dva roky. Od 25. června už nepřežilo nehody 73 osob. Průměrně zemřelo 4,3 osoby za den. Celkem se přitom stalo 3 300 dopravních nehod. Vyplývá to ze statistiky dopravní policie. Skoro třikrát se tak zvedl proti prvním pěti měsícům letošního roku denní průměr úmrtnosti na českých komunikacích. Poslední dva týdny jsou tak nejhorší od roku 2008. Nejtragičtějším dnem byl na silnicích 9. červenec, kdy nepřežilo dvanáct lidí. Dosud nejhorší bilance byla v úterý 29. června a v pátek 2. července, kdy shodně zahynulo osm osob. Při prvním prázdninovém víkendu prodlouženém o dva sváteční dny si nehody vyžádaly celkem 26 obětí.

Nejvíce obětí bylo mezi řidiči osobních aut, zahynulo jich 22. Spolujezdců zahynulo deset. Havárie si vyžádaly také životy 16 řidičů motocyklů, deseti cyklistů a osmi chodců. Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, jízda bez bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

„Jedná se o takové zkratkovité jednání řidiče, kdy nedá přednost, vjede na přejezd, vjede do protisměru. Myslím si, že velkou roli hraje i to dnešní počasí, kdy je vedro a lidé jsou z počasí takoví podráždění - spěchají,“ uvedl Petr Sobotka z ředitelství dopravní policie. „Skoro každých osm hodin zemřel v tomto období na silnicích jeden člověk,“ doplnil Sobotka. Policie už od počátku prázdnin posílila o 1 000 mužů dohled na silnicích.

Mimořádně tragická byla i dopravní nehoda na Karvinsku, která se stala kolem čtvrteční půlnoci. Havárii tam ve dvou autech mezi Karvinou a Českým Těšínem nepřežilo pět lidí.

Dosud nejtragičtější havárie stála životy čtyři lidi, když se v půli dubna na Chomutovsku čelně srazily nákladní a osobní vůz. Mladíci, kteří cestovali v osobním autě, nepřežili.

Více nehod je i na cyklostezkách. Cyklisté přeceňují své síly a svoji roli hraje i alkohol.

Vysoké počty mrtvých při dopravních nehodách chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš! Na léto pak také připravilo 60 cílených akcí. Z průzkumu, který si ministerstvo nechalo vypracovat, vyplývá, že akce loni pomohla zachránit 160 lidských životů. Minulý rok nepřežilo na českých silnicích 832 lidí. Kampaň zahájilo ministerstvo předloni na podzim především na televizních obrazovkách sedmi spoty. Česká televize poskytla vysílání těchto spotů zdarma.

Úmrtí na silnicích z 9. července
Zdroj: ČT24