Bilance dopravního víkendu: 26 mrtvých se vymyká statistikám

Praha – První prázdninový víkend prodloužený o dva sváteční dny si vyžádal na českých silnicích celkem 26 obětí, a stal se tak nejhorším za posledních deset let. Dosud si tragické prvenství držel rok 2001, kdy během prvního letního víkendu zemřelo 21 lidí. Podle policejních statistik se tak uplynulých pět dní, kdy jen v pátek zemřelo osm lidí, zcela vymyká dosavadnímu trendu snižování úmrtnosti. Vysoký počet mrtvých zdůvodnili policisté velkými vedry a hustým provozem.

„Počet usmrcených však nelze srovnávat s prvním prázdninovým víkendem loňského roku, neboť loni nebyly součástí víkendu státní svátky,“ sdělil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Loni si za první prázdninový víkend vyžádaly nehody 12 obětí. Nejméně lidí zemřelo během prvního víkendu prázdnin v roce 2006, kdy šlo o dvě úmrtí.

Příčiny nehodovosti? Rychlost, nepozornost a horko

Reportáž Richarda Samka a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Nejčastější příčinou smrtelných nehod byla rychlá jízda. Ta rovněž vede policejní evidenci zjištěných přestupků. Řidiči překročili povolenou rychlost ve 2 683 případech. „Řidiči jsou nepoučitelní a nemají obavu ani z toho, že dostanou body do bodového hodnocení,“ řekl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Vliv na nehodovost mělo podle Tržila i to, že řidiči přehlíželi varovnou signalizaci. „Analyzovali jsme nehody, jestli se opakovaně objevují v některých lokalitách nebo na některých místech. Díky systému GPS, který používáme, můžeme říct, že jsou nehody vždy na jiném místě,“ dodal Tržil.

Podle expertů mohlo velké nehodovosti nahrávat také horké počasí, přičemž někteří odborníci vliv horka na řidiče dokonce přirovnávají třeba ke chřipce či angíně. „Dost vážně ovlivní vaši schopnost reagovat na situaci a řešit krizové situace. Reakční dobu a správný úsudek prodlužuje. To vše se pak projeví v nehodovosti,“ uvedl Karel Pospíšil z komise pro dopravu a bezpečnost.

Srovnání se sousedy: Na Slovensku zemřeli 3 lidé

Aktuální extrémní počet mrtvých na českých silnicích zvýrazňuje srovnání se Slovenskem. Tam byl sice prodloužený víkend o jeden den kratší, i tak ale na rozdíl od 26 českých obětí v sousední zemi zahynuli jen tři řidiči. Podle dopravních expertů za tím může být daleko tvrdší bodový systém, než je v Česku.

Policisté každoročně upozorňují na to, že prázdniny jsou z pohledu silničního provozu rizikové, a vybízejí řidiče k maximální pozornosti, zároveň ale i k ohleduplnosti. Na červenec a srpen tradičně připravili i zvýšená bezpečnostní opatření. Zejména v pátky a neděle proto mohou řidiči čekat na silnicích více policistů a více speciálních dopravněbezpečnostních akcí. První prázdninový víkend ale ani zvýšená přítomnost policistů smrtelným haváriím nezabránila.