První část nového kolínského mostu je hotova

Kolín – Vlaky začnou v Kolíně jezdit po docela novém mostu. Zatím je hotova první jeho polovina, po které vede jedna kolej. Na ni bude převedena doprava, která dosud jezdila po starém mostě z roku 1908. Také z něho už zbývá pouze polovina, která nyní bude snesena a na jejím místě vznikne zbytek nové konstrukce. Železniční most leží na trati z Kolína směrem na Velký Osek, kde je silný nákladní provoz. Nový most má o 0,9 metru větší podjezdnou výšku než ten původní a měl by na Labi umožnit provoz větších nákladních lodí, které se v současnosti za Kolín nedostanou. Projekt za 1,23 miliardy korun podpoří částkou 877 milionů Kč Evropská unie, zbylé náklady uhradí Státní fond dopravní infrastruktury.

Spolu se stavbou nového mostu upravují železničáři téměř tři kilometry trati, kde bude nový železniční spodek i svršek, nové trakční vedení i zabezpečovací zařízení. Rekonstrukcí projdou také přejezdy v ulicích Starokolínská a Tovární a vzniknou protihlukové stěny o délce jednoho kilometru na ochranu přilehlých obytných objektů.

Stavba mostu a navazující trati je součástí komplexní rekonstrukce kolínského železničního uzlu. V posledních třech letech prošel rekonstrukcí průtah od Prahy na Pardubice včetně prvních tří nástupišť kolínského nádraží. Současně s tratí na Velký Osek začala oprava pátého nástupiště, která nyní končí. Od srpna projde rekonstrukcí čtvrté nástupiště.