Silné sněžení, vítr a sněhové jazyky komplikují dopravu

Praha - Silné sněžení a vítr komplikují dopravu na mnoha místech ČR. V Olomouckém, Moravskoslezském a Jihočeském kraji stále sněží a fouká silný vítr. Vítr a sněžení komplikuje dopravu na Šumavě, Bruntálsku, v Beskydech a Jeseníkách. Na Vysočině a v Královéhradeckém a Libereckém kraji už jsou silnice po sněžení se zvýšenou opatrností sjízdné. Podle meteorologů by měl vítr postupně slábnout. Řidiči by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik s dostatečnou výškou vzorku.

Dálnice D1, kterou ve čtvrtek na Vysočině na 16 hodin zablokovala hromadná dopravní nehoda desítek aut, je už od 2:30 průjezdná v obou směrech a počítejte tam s nárazovým větrem. Ostatní silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Pelhřimovsku a Jihlavsku si řidiči musejí dát pozor také na nárazový vítr.

Silný vítr a sněhové přeháňky komplikují po celý den cestu řidičům pohybujícím se po Olomouckém kraji. Podle silničářů se s nárazovým větrem mohou setkat hlavně ve vyšších polohách regionu, kde se také tvoří sněhové jazyky. Nabádají proto řidiče k opatrnosti. Dopravu v regionu ztěžují hlavně nákladní auta. Návěsy nemohou i nadále vyjet přes Červenohorské sedlo. Jeden nákladní vůz na téměř tři hodiny zablokoval tah ze Šternberku na Bruntál, cesta je ale již průjezdná.

Až 30 centimetrů sněhu přibylo od dnešních 4:00 do 14:00 v horských oblastech Libereckého kraje. Doprava ale nezkolabovala. Na kluzkých komunikacích policisté zaznamenali 12 havárií a nikdo se při nich těžce nezranil. Kolem 9:00 zablokoval kamion u Čisté u Horek vozovku z Jilemnice do Vrchlabí. Nejmenší problémy dělalo dnes v Libereckém kraji počasí na Českolipsku, kde se teplota i ráno pohybovala mírně nad nulou a sníh z komunikací rychle mizel. V Krkonoších a v Jizerských horách ráno mrzlo a na vozovkách se dělala kluzká, nebezpečná sněhová sněhová vrstva.

V horských oblastech Královéhradeckého kraje napadlo v noci na dnešek přibližně 20 centimetrů sněhu, během dne ale sněžení postupně ustávalo a v nižších polohách se objevil déšť. Silnice v nižších polohách kraje jsou mokré a sjízdné bez omezení, na horských komunikacích zůstává vrstva ujetého sněhu, vyplývá z informací silničářů.

Na Šumavě jsou ve vyšších polohách nutné sněhové řetězy. V horských oblastech mrzne, sněží, fouká nárazový vítr a místy se vytvářejí sněhové jazyky. Silničáři tam doporučují zvýšenou opatrnost, zejména na silnicích druhé a třetí třídy. Na komunikacích první třídy leží rozbředlý sníh. Policisté vyjížděli k několika nehodám, ale zatím bez vážnějších zranění.

V Ústeckém kraji padá déšť se sněhem už pouze na Děčínsku. Na některých silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice nižších tříd v okrese Děčín sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Dopravu v Moravskoslezském kraji komplikuje od rána sněžení a silný vítr. Celý den sněží v Beskydech a na Bruntálsku, kde na silnicích leží ujetý sníh. Řidiče ohrožuje také silný, místy nárazový vítr, který zřejmě způsobil nehodu linkového autobusu ve Větřkovicích na Opavsku. Další autobus sjel do příkopu před polednem v Leskově nad Moravicí na Bruntálsku. Hasiči během dopoledne odstraňovali ze silnic zhruba desítku spadlých stromů.

Se sněhovými přeháňkami musejí počítat řidiči na Ostravsku, Opavsku,
Novojičínsku a Frýdeckomístecku. Řidiči by měli být hodně opatrní i na Vítkovsku v okrese Opava, kde musejí počítat se sněhovými jazyky.

Na Prachaticku a Českokrumlovsku sněží, některé silnice namrzají, proto silničáři vybízejí řidiče k opatrné jízdě.