Znojemsko se zapojí do integrované dopravy, IDS bude v celém kraji

Znojmo – Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje (IDS JMK) bude od července platit v celém kraji včetně Znojemska. Největší okres regionu čekal na začlenění do systému nejdéle a jeho zapojení je nejsložitější. Dopravci obsluhují 168 obcí a měst, kde žije 150 tisíc obyvatel. Ti budou moci nadále cestovat s jedinou jízdenkou po celém regionu, například ze Znojma až do Brna nebo Hodonína, regionálními vlaky, autobusy i městskou hromadnou dopravou. Podle Jaromíra Holce, ředitele společnosti Kordis, která integrovanou dopravu koordinuje, je intenzita dopravy na Znojemsku srovnatelná s celým Pardubickým krajem.

„Po jeho začlenění bude v pracovních dnech na jihu Moravy vyjíždět na 330 linkách kolem 1 300 autobusů, tramvají, trolejbusů a vlaků, cestující budou moci využít přes 30 tisíc spojů,“ řekl ředitel Holec.

Integrace jednotlivých druhů regionální hromadné dopravy v Jihomoravském kraji bude završena po šesti letech. Systém začal vznikat v roce 2004 na Brněnsku, Blanensku a v části Tišnovska. Dosud poslední rozšíření proběhlo v prosinci 2008 na Hodonínsko a Břeclavsko. Právě od roku 2008 je součástí IDS JMK i mezistátní linka z Hodonína přes slovenská města Holíč a Skalica zpátky na Moravu do Veselí nad Moravou. Nyní přibude linka z Brna přes Pohořelice do rakouského lázeňského městečka Laa an der Thaya, dodal Holec.

Po dokončení integrace bude systém zahrnovat železniční a autobusové linky a systémy MHD v 673 obcích, kde žije přes 1,1 milionu lidí.