Policisté soutěžili v řízení dopravy

Pardubice – Na dvou křižovatkách v centru Pardubic se dnes museli řidiči spolehnout na dovednosti policistů, kteří nahradili semafory. Dopravní policie totiž uspořádala nový ročník soutěže tzv. regulovčíků, porota během ní hodnotí dovednosti jednotlivých účastníků. Soutěž je však nečekanou výzvou i pro řidiče, kteří musí oprášit své znalosti gest, s nimiž se řada z nich od autoškoly nesetkala.

Pardubického kola soutěže se zúčastnilo 24 regulovčíků. „Nepolicistům se možná zdá, že máchají rukama pořád stejně, ale porota, která je složená z odborníků, vidí, že každý řídí dopravu jinak, poznají, jak jsou si jistí,“ řekla Janovská. Podle poroty bylo poznat, jestli policista pochází z menšího, nebo většího města. Výhodu rozhodně měli policisté z větších měst, kde občas musí řídit dopravu při poruše semaforů nebo nehodě v křižovatce.

Naproti tomu v menších městech semafory často vůbec nejsou, policisté si tak vyzkoušejí svoje schopnosti pouze jednou ročně na soutěži. „Kdyby se bál, tak nemá na křižovatce co dělat. Musí přijít a zřídit si tam pořádek,“ podotkl však Adolf Pilař ze školního policejního střediska v Hradci Králové.