Omezení rychlosti na magistrále vedlo ke snížení hluku. Místním to nestačí

Praha – Na omezení rychlosti na pražské magistrále ze 70 na 50 kilometrů v hodině mají různé strany různé názory. Pražská radnice si snížení maximální povolené rychlosti pochvaluje. Pro řidiče je to otravné, pro obyvatele žijící podél rušné komunikace je snížení hluku o tři decibely, což vychází z údajů srovnávacího měření, málo a žádají výstavbu protihlukového tunelu.

„My jsme ta opatření přivítali, ale nejsou to opatření nejúčinnější, protože tři decibely, když je tady 74 decibelů ve dne, je snížení velmi malé,“ říká Alžběta Rejchrtová ze sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou. „Kdybychom si řekli, že daným místem projede za hodinu 5 000 aut, tak o tři decibely hluku přijdeme tehdy, když jich tam bude jen 2 500, čili je to výrazné snížení,“ oponuje Josef Novák ze společnosti Akustika Praha.

Zpomalení přitom pomohlo plynulosti dopravy. Denně magistrálou v obou směrech projede přes 83 000 aut. Pro místní by jediným účinným opatřením bylo zastřešení šestiproudé silnice protihlukovým tunelem. „Máme spočítané, že jediné účinné protihlukové opatření je skleněný tunel, který by snížil hluk na zákonem stanovené limity: na 60 decibelů ve dne a 50 v noci,“ míní Rejchrtová.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Obyvatelé se s magistrátem neshodují v řešení

Tunel ani levnější osmimetrovou protihlukovou stěnu však magistrát stavět nechce. „V současné době se přikláníme k tomu spíše dostavět pražský okruh a nestavět a neutrácet městské peníze zbytečně,“ prohlásil mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Jenže ani okruh, který má být hotový na konci roku, prý hluk kolem magistrály neomezí. „Místo toho, aby se na ní provoz tlumil, tak se ověšuje budovami, které přitahují dopravu, a toto je naprosto špatné,“ upozorňuje Rejchrtová. Jedna z budov má vyrůst na místě, kde je doposud lipová alej. Stavba má navíc plnit i funkci protihlukové stěny. Místní lidé proti tomu zatím neúspěšně bojují, petici už podepsalo 750 tisíc lidí.

Projekt protihlukové stěny na magistrále
Zdroj: ČT24