Trasu děčínského přivaděče D8 stanoví komise do konce roku

Děčín – Trasa děčínského přivaděče k dálnici D8 bude známa do konce roku. Děčínskému primátorovi to slíbila pracovní komise zřízená ministerstvy dopravy a životního prostředí. Stanovení definitivní trasy je ovšem pouhým začátkem projektu, který bude podle odborníků hotov nejdříve za deset let. K možné trase nové silnice přitom mají připomínky ochránci přírody i různé další iniciativy, jejichž protichůdné požadavky komplikují přípravu stavby již několik let.

Ředitelství silnic a dálnic chtělo vést přivaděč částečně po trase tzv. Kozí dráhy, po níž už nejezdí vlaky. Snesení kolejí se však brání obce, které doufají, že Ústecký kraj opět vlaky objedná, a podpořilo je ministerstvo životního prostředí. MŽP navíc přišlo s vlastním návrhem vést přivaděč z větší části tunelem. Silnice totiž musí vést chráněnou krajinnou oblastí, v níž se nacházejí vzácné ekosystémy.

Podle děčínského primátora Václava Rašky je ale potřeba s hledáním trasy a s přípravou stavby spěchat. Už teď je ve městě velmi špatná dopravní situace, která se v příštích letech může jedině zhoršit. K podpoře stavby proto navrhl zastupitel Jaroslav Foldyna na dnešním zasedání, aby město vyvíjelo na ministerstvo životního prostředí nátlak a případně svolalo i demonstraci.