Švestková dráha bude letos v provozu déle

Lovosice – Víkendové vlaky budou letos jezdit po tzv. Švestkové dráze z Lovosic do Mostu o dva měsíce déle než v předchozích letech. Obce, které od roku 2008 platí provoz motoráků jezdících pod masivem Českého středohoří, sehnaly více peněz, první vlak tak vyjede již 5. června a jezdit se bude až do konce září. Zatím jezdily osobní vlaky na Švestkové dráze pouze v červenci a srpnu.

Vlaky ze Švestkové dráhy budou nově jezdit až do Litoměřic. Na horním litoměřickém nádraží také proběhne slavnostní zahájení provozu 5. června. „Počítáme i s připojením cyklovagonu. Předpokládáme totiž, že právě cyklisté jej ve snaze navštívit zajímavá místa Českého středohoří v hojné míře využijí,“ uvedl litoměřický místostarosta Jaroslav Tvrdík. Očekává, že počet přepravených pasažérů stoupne z loňských 1 700 na plánovaných pět tisíc.

Obce totiž za provoz na dráze letos zaplatí více peněz než dříve. „Předpokládáme, že se náklady zvýší na 550 tisíc korun,“ řekl koordinátor provozu Karel Mikolášek. Loni stály víkendové vlaky na Švestkové dráze celkem 400 tisíc korun. Paradoxem je, že letos přispěje nejvyšší částkou asi 200 tisíc korun Ústecký kraj. Přitom sdružení obcí zajišťující provoz dráhy vzniklo právě proto, že od roku 2008 kraj přestal vlaky objednávat. Nyní se uskutečňuje poptávkové řízení na provozovatele. V minulých dvou letech jezdil po trati historický motorový vůz M131.1280, který patří sdružení Zubrnické museální železnice.

Na Švestkovou dráhu, která měří 44 kilometrů, vyjel první vlak v roce 1898. Její trasa vede Českým středohořím z Lovosic přes Čížkovice, Třebenice, Dlažkovice, Podsedice, Třebívlice a Libčeves do Mostu. Název Švestková dráha používali sudetští Němci kvůli švestkovým sadům a alejím, jimiž lokálka projížděla.

Vydáno pod