Silnici z Dobrušky do Deštného zavalil sesuv

Dobruška (Rychnovsko) – Na silnici spojující Dobrušku s Deštným v Orlických horách se sesunula skála. Využívaná silnice II. třídy, která je hlavním tahem do západní části Orlických hor, je nyní mezi Kounovem a Deštným zcela uzavřena. Objížďka vede z Bačetína přes Bystré a Sedloňov. Zatím není zřejmé, kdy bude provoz obnoven. O dalším postupu a zajištění svahu by měl rozhodnout geolog.

Před nestabilním skalním masivem, jehož hmotnost se odhaduje na několik desítek tun, chrání silnici dřevěná zábrana. Část skály se ale uvolnila, zábranu prorazila a zasypala část silnice. Při sesuvu se nikdo nezranil.

„Provoz byl odkloněn v obci Bačetín po silnicích třetích tříd přes obce Bystré a Sedloňov dále na Deštnou,“ uvedl vedoucí rychnovského dopravního inspektorátu Rudolf Petřík.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„V této chvíli nelze odhadnout, kdy se podaří silnici znovu zprovoznit. Z bezpečnostních důvodů není nyní možné pustit na silnici dopravu,“ uvedl výrobní náměstek krajských silničářů Petr Zima. Silničáři odhadují, že rekonstrukce spojená se stabilizací celého svahu by mohla stát až několik desítek milionů korun.