Po Kozí dráze opět pojede vlak, tentokrát Regiojetu

Děčín – Na tzv. Kozí dráhu mezi Děčínem a Oldřichovem u Duchcova se na konci dubna poprvé v tomto roce vydá vlak. Oproti předchozím výletním vlakům vypraveným po zastavení pravidelného provozu na Kozí dráze ovšem půjde o moderní dieselové vozidlo Desiro, které si chce pronajmout dopravce Regiojet podnikatele Radima Jančury. Jeho předváděcí jízdy o víkendech 24. a 25. dubna a 1. a 2. května nepovedou v celé délce Kozí dráhy, ale pouze mezi Děčínem a Krupkou.

První informace o plánovaných reklamních jízdách se objevily na počátku dubna, Regiojet je nyní potvrdil. Po oba víkendy, kdy budou vlaky po Kozí dráze jezdit, pojede z Děčína do Krupky a zpět pět párů spojů. Z Děčína pojedou každé dvě hodiny od 9 do 17 hodin, o hodinu později se vydají na cestu zpět.

Regiojet chce reklamními vlaky prezentovat především svoji schopnost rychle zajistit vozidla. „Chceme ukázat, že i když dopravce žádné vlaky nevlastní, může provoz zajistit soupravami pronajatými. Kdybychom chtěli, můžeme si vlaky pronajmout klidně i na 15 let,“ řekl provozní ředitel společnosti Jan Paroubek. Právě tím, že nemá žádné vlaky, argumentovali někteří hejtmani, kteří na konci minulého roku přidělili na deset let provozování regionální dopravy Českým drahám, ačkoli Regiojet v některých krajích projevil zájem o převzetí všech regionálních spojů nebo jejich části. Jedním z regionů, který nepřijal nabídku Regiojetu, jenž chtěl začít jezdit místo Českých drah na všech tratích, byl právě Ústecký kraj, na jehož trati se chce dopravce poprvé představit cestujícím.

Ústecký kraj nechce Regiojet ani „jeho“ trať

Vedením Ústeckého kraje nebyla v minulosti zamítnuta pouze nabídka Regiojetu, ale také žádosti o obnovení provozu na Kozí dráze. Pravidelné vlaky po ní přestaly jezdit v roce 2007 přes odpor obcí a cestujících. Hovořilo se i o zrušení samotné dráhy, která měla částečně ustoupit dálničnímu přivaděči. Po zásahu ministerstva prostředí zůstaly koleje na svém místě, ale pravidelný provoz dosud nebyl obnoven. Na podzim jezdily po Kozí dráze pravidelné víkendové motoráčky Českých drah, po změně jízdního řádu v polovině prosince ale jejich provoz opět ustal.

Trať se stala dokonce jedním z témat krajských voleb v roce 2008. ČSSD, která v nich vyhrála, slibovala obnovení provozu na Kozí dráze. To se jí však zatím nepodařilo.