Policie kontroluje řidiče kvůli drogám, marihuanu pozná i po měsíci

Ostrava – Policisté se v Ostravě setkávají stále častěji s řidiči, kteří usedli za volant pod vlivem drog. Za první tři měsíce přistihly hlídky už 25 řidičů s návykovou látkou v těle. Jde o dvojnásobné množství případů než ve stejném období loni. Často ovšem policisté narážejí na řidiče, kteří mají v těle stopy marihuany. Ty už neovlivňují jeho schopnosti, ale zůstávají v těle ještě několik týdnů po požití.

Po řidičích, kteří usedli za volant po požití návykové látky, policisté často nemusí příliš pátrat. Často na sebe upozorní sami nejistou jízdou a zmateným chováním. Například po zastavení třicetiletého muže se zarudlýma očima provedla hlídka orientační test. „Vyšel pozitivní na drogu pervitin,“ uvedl policista Patrik Scheithauser.

Přestože mladý muž nenadýchal ani setinu alkoholu, přijde o řidičák, dostane sedm trestných bodů a čeká ho obvinění z trestného činu za řízení pod vlivem drog.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Ostravská policie používá testy na návykové látky už rok a půl. Jen loni odhalila více než sto řidičů. Vesměs sice za volant usedli střízliví, ale neschopní řízení. „Test dokáže ze slin odhalit drogy, jako je pervitin, heroin, canabis, ale rovněž i tlumicí léky, jako je diazepam,“ přiblížil Scheithauser.

Drogový tester má ale jednu nevýhodu – zatímco stopy po většině drog odhalí nejvýš po třech dnech, marihuanu dokáže detekovat i měsíc po požití. Podle odborníků na drogy je ale člověk pod vlivem marihuany nanejvýš dvanáct hodin. Zákon, který zakazuje řízení pod vlivem návykové látky, mu fakticky nebrání usednout za volant. Policista přitom z testu nepozná, že si řidič dal jointa už před měsícem. Potom je potřeba trvat na lékařském vyšetření, které ukáže, kolik drogy vlastně v těle zbývá.

Problémům s úřady se ale kontrolovaný řidič stejně nevyhne. Policista zvyklý na jednání s opilci totiž po pozitivní orientační zkoušce odebírá řidičák. Postižený se může bránit ve správním řízení nebo u soudu.