Někteří řidiči zneužívají vyhrazená místa pro invalidy

Praha - Podle neziskové organizace Acta non verba někteří řidiči zneužívají označení invalida za sklem auta k parkování na vyhrazených místech. Na pražské konferenci představila také svůj nový projekt Parazité na parkovišti. Společnost Acta non verba nafotila v Praze sto aut parkujících na stáních pro invalidy. U čtyř desítek luxusních vozidel, ze kterých žádný invalida nevystoupil, je přesvědčená, že došlo ke zneužití modré invalidní karty za sklem auta. Fotografie spolu s trestním oznámením už společnost poslala na policii.

„V tom množství 37 pravděpodobných zneužití parkování na místech pro invalidy bude moct policie najít společné znaky, třeba půlku z nich vydal jeden úředník na magistrátu,“ uvedl ředitel neziskové organizace Acta non verba Vojtěch Razima.

Sami hendikepovaní žádají větší kontroly. Policie ale tvrdí, že jich provádí dost. V Praze 1 strážníci každý měsíc odeberou karty asi 20 tzv. falešným invalidům. „Ta nekázeň je tam veliká, z padesáti procent ty karty zneužívají rodinní příslušníci invalidů,“ řekl ředitel městských policistů Prahy 1 Miroslav Stejskal.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podle policie je problémem i padělání nebo kopie karet pro invalidy. Za takový podvod hrozí řidičům až desetitisícová pokuta.