Nejvíce opilců v únoru řídilo ve středních Čechách

Praha – Téměř tisíc řidičů přistihli v únoru policisté, jak sedí za volantem, ačkoli jsou pod vlivem alkoholu. Třetina z nich ovšem nadýchala při kontrolu méně než 0,24 promile alkoholu, jejich výsledek tak není zcela průkazný. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila nejsou takoví řidiči trestáni. Nejvíce opilých řidičů přistihla policie ve Středočeském a Moravskoslzském kraji, nejméně jich bylo v Pardubickém kraji a na Vysočině. O únorových výsledcích informovala policejní mluvčí Veronika Benediktová.

Podle policejní statistiky mělo v únoru ve Středočeském kraji pozitivní dechovou zkoušku 159 řidičů, dalších 138 jich bylo v Moravskoslezském kraji. Podobné byly výsledky kontrol i v lednu, kdy policisté odhalili celkem 832 opilých řidičů, nejvíce jich bylo rovněž ve středních Čechách.

Od počátku roku platí nařízení o dechové zkoušce, kterou musí řidiči absolvovat při každé silniční kontrole. Dopravní policisté tak chtějí předejít vysokému počtu nehod pod vlivem alkoholu. Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí vysoké sankce - pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

Toto nařízení je často kritizováno. Kvůli dechovým zkouškám podal na ředitele dopravní policie Leoše Tržila trestní oznámení senátor Vladimír Dryml (ČSSD). Nelíbí se ani dopravním expertům, Autoklub ČR je považuje za nepřiměřené.