Ministerstvo podpoří vylepšení lokomotiv

Praha – Ministerstvo dopravy podpoří celkem miliardou korun úpravy lokomotiv českých dopravců. Program má zvýšit výkonnost české železnice a její propojenost se zahraničím, sdělil mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Dotace tak půjdou především na nákup a vybavení lokomotiv komunikačním zařízením GSM-R, dopravci za ně ale například budou moci také koupit nové brzdy.

Komunikační systém GSM-R má umožnit propojení jednotlivých evropských železnic, jeho zavádění je ale velmi pomalé. „Jen velmi malé procento našich lokomotiv tyhle jednotky má, takže cílem je v tomto železnici vylepšit,“ podotkl Hanzelka.

Na českých kolejích by se měly také ve větší míře začít využívat moderní informační systémy pro řízení provozu a sledování vlaků on-line. Základ systému vybuduje Správa železniční dopravní cesty, v programu je na to pro ni rezervována část prostředků. Dopravci si následně mohou pořídit navazující aplikace.

Ačkoli peníze z podobných projektů často končí na účtu Českých drah nebo ČD Cargo, tentokrát by měly zamířit k jiným společnostem. „Možnými žadateli o podporu jsou především takzvaní licencovaní (soukromí) železniční dopravci a Správa železniční dopravní cesty,“ doplnil Hanzelka.

Program je rozdělen na dvě části, do prvního kola lze přihlásit projekty do konce dubna, druhé kolo zřejmě začne koncem letošního roku. Zhruba 850 milionů poskytne Evropská unie, zbytek stát. Žadatelé mohou získat maximálně polovinu celkových nákladů na projekt.