Osm mrtvých za dva dny – víkend na českých silnicích

Praha – Čeští řidiči vyrazili v prvním březnovém týdnu na silnice a podepsalo se to v prudkém nárůstu smrtelných nehod. Za celý týden zahynulo na silnicích patnáct lidí. Osm z nich nepřežilo víkendové nehody, v sobotu i v neděli zemřeli čtyři lidé. Údaje vyplývají z policejních statistik. Po lednu a únoru, kdy byly počty mrtvých historicky nízké, když byli řidiči na sněhu mimořádně opatrní a řada z nich vůbec nejezdila, se hned na začátku třetího měsíce situace prudce zhoršila.

Nejtragičtější následek měl čelní střet dvou osobních aut u Napajedel na Zlínsku. Dva mladíci zahynuli, když jeden z nich ztratil kontrolu nad jejich rychle jedoucím vozidlem. Auto vjelo do protisměru, narazilo do jiného vozu a vylétlo ze silnice, kde se roztrhlo. Oba dvaadvacetiletí muži byli na místě mrtví.

V neděli se stala tragická nehoda také v Ostravě, kde mladý řidič nedal před přechodem přednost přecházející osmasedmdesátileté ženě. Svým vozem ji srazil a usmrtil. Nehoda se stala brzy odpoledne u křižovatky ulic Sokolská a Opavská v městské části Poruba. Poté, co žena vstoupila do vozovky, střetla se s vozidlem přijíždějícím v levém pruhu.

V sobotu zahynul mladý řidič, který dostal na namrzlé silnici na Strakonicku smyk a spadl s vozidlem do rybníka, kde nedokázal včas opustit vrak. Na náledí nezvládla svůj vůz také řidička v Rumburku-Zátiší. Auto vylétlo z vozovky a narazilo do stromu. Řidička zemřela, její spolujezdkyně utrpěla zranění. Spolujezdkyně naopak zahynula při nehodě u Plas na Plzeňsku, kde řidička dostala smyk, vjela do protisměru a čelně se střetla s protijedoucím autem. Sama utrpěla těžké zranění.

Jedenašedesátiletý řidič nepřežil v sobotu před půlnocí v Třebíči havárii terénního vozidla. Muž zůstal po nehodě zaklíněný v autě, odkud ho museli vyprostit hasiči. Těžce zraněný řidič svým zraněním podlehl po převozu do nemocnice.

Vydáno pod