Vlaky se vrátily na slezskou úzkokolejku

Osoblaha (Bruntálsko) – Na úzkokolejnou železniční trať z Třemešné do Osoblahy na Bruntálsku se téměř po měsíci vrátily vlaky. První spoj po neplánované výluce vyrazil na cestu z Osoblahy před druhou hodinou odpoledne. Skoro celý únor byl na dráze zastaven provoz po sněhové kalamitě. Správa železniční dopravní cesty nemohla koleje ošetřovat obvyklým způsobem a ČD musely od 4. února zavést náhradní autobusovou dopravu.

„Jde o úzkorozchodnou trať, kde nejde použít klasická technologie na její zprovoznění. Mechanizace, kterou standardně používáme na tratě, je určena na standardní rozchod kolejí. Proto to trvá delší dobu,“ řekl na počátku února k údržbě úzkokolejné trati mluvčí SŽDC Pavel Halla. Původně oznámená týdenní výluka se nakonec protáhla více než trojnásbně.

Slezská úzkokolejka je v majetku SŽDC jediná a stejně tak jediná, na níž jezdí vlaky Českých drah. Jihočeské úzkokolejné trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a do Obrataně patří společnosti Jindřichohradecké místní dráhy, která na nich také jezdí vlastními vozidly.