Hradec Králové výrazně omezí MHD

Hradec Králové – Magistrát Hradce Králové se rozhodl uspořit na městské a hromadné dopravě. Od března bude jezdit méně autobusů na některých linkách. Změnu jízdního řádu odsouhlasili zastupitelé. Magistrát sice lidem slibuje, že se změny do jejich života promítnou jen minimálně, ale mnozí obyvatelé si to nemyslí. Autobusy a trolejbusy mají totiž najezdit o 160 tisíc kilometrů za rok míň. Oproti současnému stavu se jedná o pokles o 3,5 procenta.

Ještě větší redukci než samotný Hradec Králové připravuje sousední obec   Stěžery. Četnost autobusových spojů na lince 16 klesne o patnáct procent. Stěžerská radnice chce omezením dopravy ušetřit. „Předpokládáme, že v letošním roce dojde k propadu příjmů do obecní pokladny,“ uvedla starostka Jana Černá.

Další změny se ale již týkají samotného krajského města. Dopravní podnik zcela zruší autobusové linky 19 a 21. Vedení Hradce o ně nemá zájem, po krachu strojírenské firmy BEZ Motory prý jezdí téměř prázdné.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Plošné omezení proběhne u ranních a večerních spojů, o nichž je královéhradecký magistrát rovněž přesvědčen, že nejezdí příliš plné. „Celková úspora by se měla pohybovat kolem 3,5 milionu korun,“ uvedl mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

Pozitivních novinek je v novém jízdním řádu pomálu. „Reagujeme na jízdní řád Českých drah a upravujeme některé návaznosti spojů,“ sdělil ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. MHD také začne nově jezdit do obce Divec.