Znovu sněží, silnice kloužou - na Rychnovsku je už kalamita

Praha – Celá Česká republika se opět přikryla bílou pokrývkou. Silnice v jednotlivých krajích jsou po noční a ranní sněhové nadílce pokryté kluzkou vrstvou. V jižních Čechách napadlo přes noc až deset centimetrů. Na Rychnovsku již silničáři vyhlásili kvůli závějím a sněhovým jazykům kalamitu. V hornatých částech okresu je nesjízdných sedm silnic. Čtyři komunikace jsou uzavřeny také v Olomouckém kraji. Zvýšenou opatrnost a zimní vybavení si žádají úseky s uježděným sněhem. Dopoledne došlo vlivem počasí k řadě nehod na dálnici D5, která pak byla obtížně průjezdná. Ráno sníh úplně zablokoval i silnici mezi Prahou a Chomutovem. Vlaky nejezdí na třech tratích.

V Praze do rána napadlo přes pět centimetrů sněhu, posypové vozy podle mluvčího technické správy Tomáše Mrázka vyjely už večer, pracovníci TSK pracovali na odklízení sněhové nadílky celou noc. Na silnicích přesto zůstává vrstva mokrého sněhu, která komplikuje dopravu. Dopravu navíc ráno blokovala nehoda kamionu a dodávky na Jižní spojce u Lanového mostu. Hlavní tahy jsou ale podle silničářů s opatrností sjízdné. Autobusy MHD se od rána zpožďují o 15 až 30 minut.

Na libereckých silnicích nižších tříd a v horách jsou zmrazky. Teploty v kraji se ráno pohybovaly od čtyř do osmi stupňů pod bodem mrazu. Viditelnost je kvůli sněhovým přeháňkám a mlze snížená. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, na silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Česko opět zasypal sníh (zdroj: ČT24)

V Olomouckém kraji se dnes tvoří na silnicích sněhové jazyky. Správci vozovek kvůli nim museli uzavřít na Olomoucku tři silnice třetí třídy, motoristé neprojedou úseky Hraničné Petrovice - Jívová, Dalov – Horní Loděnice a Norberčany - Nová Véska. Na Prostějovsku je potom uzavřena silnice Drahany – Niva. Problémy byly i na dálnici D1 na 295. kilometru, kde v obou směrech havarovalo několik vozidel.

Kvůli silným závějím a sněhovým jazykům je neprůjezdných sedm úseků silnic ve vyšších polohách Orlických hor. V Královéhradeckém kraji silný nárazový vítr tvoří sněhové jazyky a závěje také v dalších oblastech, uzavřena je například také cesta Bohuslavice - Velké Svatoňovice na Trutnovsku. Místy stále sněží.

Nárazový vítr na Žďársku a sněhové přeháňky na Třebíčsku ztěžují dnes dopoledne řidičům jízdu na Vysočině. Přeháňky snižují viditelnost, vítr na Žďársku vytváří sněhové jazyky. Všechny silnice jsou zatím podle krajských silničářů sjízdné. Jízda však stále vyžaduje zvýšenou opatrnost. Dopravu v kraji komplikuje i několik dopravních nehod.

Ve Zlínském kraji pokrývá menší cesty na Valašsku vrstva ujetého sněhu, místy s vyjetými kolejemi. Ve vyšších polohách Vsetínska leží na vozovkách ujetá vrstva sněhu do 15 centimetrů. Viditelnost v kraji komplikuje sněžení, místy se vlivem větru tvoří i sněhové jazyky a závěje. Vozovky první třídy v kraji jsou většinou mokré a chemicky ošetřené.

Na Ústecku napadlo přes noc několik centimetrů a stále místy drobně sněží. Rozbředlý nebo ujetý sníh zůstává především na silnicích nižších tříd, hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré nebo také se zbytky sněhu. Místy fouká silný vítr, mohou se proto tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Kvůli sněžení je i snížená dohlednost. Všechny silnice v kraji jsou ale s opatrností sjízdné.

Večerní a noční sněžení zhoršilo sjízdnost na silnicích prakticky na celém území Plzeňského kraje. Na silnicích je vrstva nového sněhu, v některých oblastech se na komunikacích tvoří sněhové jazyky. Sněhové jazyky hrozí především v otevřených úsecích na silnicích na severním a jižním Plzeňsku, Tachovsku a Stříbrsku. Na většině území kraje stále sněží a fouká slabší vítr nebo je bezvětří, teploty klesly až k minus devíti stupňům. V Karlovarském kraji po vytrvalém nočním sněžení opět leží na cestách různě vysoká vrstva sněhu, a jejich povrch je proto kluzký. Kvůli nehodám byl několik hodin na dálnici D5 také částečně omezený provoz, nyní je D5 na Plzeňsku plně průjezdná v obou směrech. Nejvíc řidiče potrápil zhruba dvanáctikilometrový úsek kolem 100. kilometru dálnice, kde byla vozovka silně zledovatělá, a tak většinu nehod řešili policisté i hasiči právě tady.

Sněžení zasáhlo také západ Čech. V Karlovarském kraji přitom silničářům dochází posypová sůl. Vážné problémy mají údržbáři i v Mariánských Lázních, kde se sůl kvůli ochraně pramenů vůbec nesmí používat a neustále připadávající sníh tak musí sypat kamennou drtí a ručně ho odklízet.

Na jihu Čech napadlo přes noc podle dispečinku správy a údržby silnic až deset centimetrů nového sněhu. Zejména na Prachaticku a celé Šumavě doporučují cestáři zimní výbavu vozidel. Silný nárazový vítr na komunikacích vytváří sněhové bariéry. Dohlednost je snížena vlivem srážek.

Sněhové jazyky se během dneška tvoří ve všech okresech Pardubického kraje. Silný vítr nafoukává sníh na silnice i na Pardubicku, zejména v okolí Chýště a Lázní Bohdaneč. Silničáři museli zavřít jednu silnici třetí třídy mezi Zbudovem a Kunvaldem na Orlickoústecku.

Kvůli navátému sněhu nejezdily téměř do půl třetí vlaky mezi Doudleby nad Orlicí a Rokytnicí v Orlických horách na Rychnovsku. Mezi Kralovicemi u Rakovníka - Rakovníkem stále vlaky nejedou. Stejná situace je i mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví, kde dopravu zajišťují náhradní autobusy. Dlouhodobě je sněhem zasypaná úzkokolejná trať mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou na Bruntálsku.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1241/124093.jpg
  • Auta na zasněžené silnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1422/142119.jpg
  • Dopravní nehody zkomplikovaly provoz na dálnici D5. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1422/142113.jpg