Počasí opět komplikuje dopravu, havárie blokovala dálnici D1

Praha - Sníh opět trápí české řidiče. Sněhové jazyky a závěje komplikují dopravu na některých, hlavně vedlejších silnicích. Několik vedlejších silnic je uzavřeno v Karlovarském kraji, kde si silničáři nedokáží poradit se závějemi. Na většině území Jihočeského kraje sněžilo, zejména na Prachaticku a na Šumavě vítr vytváří sněhové bariéry. Podobná situace byla také v Pardubickém a hradeckém kraji. Na hraničním přechodu Strážný blokovaly dopravu v kopci kamiony. Hromadná nehoda 11 vozidel zastavila dopoledne dopravu na D1 na Vysočině. Od úterý do středy by mělo podle předpovědi napadnout až 30 centimetrů sněhu.

Sněhové jazyky a závěje mohou komplikovat dopravu na silnicích nižších tříd v Karlovarském kraji. Na několika místech museli silničáři silnice zcela uzavřít. Neprůjezdné tak jsou komunikace mezi Loukou a Novou Vsí na Sokolovsku nebo Mnichovem a Poutnovem na Chebsku. Silničáři zároveň varují před tzv. bílou tmou s nulovou viditelností v části regionu.

V Pardubickém a Královéhradeckém kraji připadlo během noci na mnoha místech několik centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou sjízdné, opatrní by však měli být řidiči na komunikacích druhé a třetí třídy, kde se často vyskytuje ujetá sněhová vrstva nebo zmrazky. V Železných horách se místy tvoří sněhové jazyky.

V Ústeckém a Libereckém kraji místy sněží, silnice mohou klouzat. Silničáři proto doporučují opatrnost. Přes noc napadlo na některých místech kraje několik centimetrů sněhu, jeho rozbředlé zbytky zůstávají na silnicích například na Děčínsku. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření většinou mokré. Kvůli sněžení komplikuje dopravu místy snížená dohlednost.

Dopravu na Vysočině dnes komplikovalo sněžení na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku. Hromadná nehoda zhruba na hodinu dopoledne zastavila provoz na dálnici D1 směrem do Brna. Na 128. kilometru na Vysočině havarovalo 11 automobilů. Při hromadné srážce se nikdo nezranil. Provoz se tam podařilo plně obnovit až odpoledne po jedné hodině.

Sněhové jazyky se místy tvoří na silnicích ve Středočeském kraji. Pozor by si měli řidiči dát zejména na Berounsku, Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku. Některé vozovky nižších tříd v kraji pokrývá ujetá vrstva sněhu krytá posypem, místy leží na silnicích zmrazky. Policisté evidují také několik nehod. Například nákladní auto havarovalo mezi obcemi Bykoš a Koněprusy, nikdo nebyl zraněn. Bez zranění se obešla i srážka dvou aut v obci Želenice nebo náraz vozu do stromu v obci Tlustice.

Od půl druhé je opět průjezdná železniční trať mezi Čistou a Kralovicemi u Rakovníka, kterou v sobotu zavál sníh. Od půl třetí je stejná situace i na trati Domažlice - Klenčí pod Čerchovem.

Meteorologové varují před tvorbou sněhových bariér na silnicích až do středečního večera. Dnes odpoledne vítr zesílí a v nárazech by mohl dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Od úterý do středy by mělo podle předpovědi napadnout až 30 centimetrů sněhu.

Vydáno pod