Sníh se dál valí na Evropu, trpí hlavně Německo

Berlín – Sníh nadále komplikuje dopravu v evropských zemích. Stejně jako včera i dnes hlásí největší problémy severovýchod Německa, kde místy napadal sníh až do padesáticentimetrové výšky. Stovky automobilů zůstaly v noci na dnešek zablokovány na silnicích a jsou hlášeny četné nehody. V Bavorsku a Tyrolsku hrozí laviny. Němečtí meteorologové upozorňují, že sněžit bude až do úterka.

Po celém Německu byly za víkend hlášeny tisícovky dopravních nehod a nejméně čtyři lidé při nich zahynuli. Jen v Severním Porýní - Vestfálsku se za 24 hodin stalo více než 2000 dopravních nehod způsobených nepřízní počasí. Zranění při nich utrpělo kolem stovky lidí. V Meklenbursku - Předním Pomořansku se o víkendu na silnicích objevovaly jen odklízecí a odtahové vozy. „Takové množství sněhu, který tak dlouho zůstal ležet, jsme tu měli naposledy v zimě na přelomu let 1978 a 1979,“ uvedla Dorothea Paetzoldová z německé meteorologické služby (DWD).

V Alpách padají laviny

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Sněhová nadílka zasáhla i železnici. Regionální vlaky buď vůbec nevyjely, nebo měly zpoždění. Žádné vlaky například nejezdily mezi Berlínem a Rostockem. Studená zima může také mít vliv na ekonomický růst Německa, uvedl dnes ekonom Volker Trier. Hospodářství země podle něho přijde o dvě miliardy eur (52 miliard Kč). Ztráty se dotknou především stavebnictví.

V Alpách v Bavorsku se dnes nedaleko lyžařské dráhy sesunuly tři laviny. Záchranáři prohledávali masy sněhu téměř čtyři hodiny, zjistili ale, že laviny nikoho nezavalily. Ve Schwarzwaldu na jeho nejvyšším vrcholku Felgberg se utrhla rovněž lavina. V Bádensku-Württembersku leží ve vyšších polohách až 40 centimetrů sněhu.

Košice pod sněhem, dva mrtví pod lavinou v Turecku

Se sněhem se potýká i Slovensko. Východoslovenskou metropoli Košice během víkendu zavály desítky centimetrů sněhu, napadlo ho 30 až 40 centimetrů. Silný vítr navíc tvoří místy až metrové závěje. Primátor František Knapík proto vyhlásil stav kalamity, město povolalo do ulic všechnu dostupnou techniku na odstraňování sněhu.

Studená vlna zasáhla také východní oblasti Turecka, rtuť teploměru tam klesla až na minus 25 stupňů Celsia. V obci v provincii Malatya zasypala v sobotu lavina dva mladíky a jejich těla byla nalezena až dnes.

Do olympiády dva týdny, Vancouver bez sněhu

Sněhové bouře a náledí ale trápí i Spojené státy. Led trhá elektrické vedení a kvůli ledovce přikryté sněhem se auta neudrží na silnici. Vláda raději občanům kvůli nebezpečným vozovkám a velkým mrazům vyslala jasné varování: „Zůstaňte doma, to je to nejdůležitější, co můžete udělat,“ řekla mluvčí vlády Severní Karolíny Beverly Perdueová.

Opačný problém ale mají v kanadském Vancouveru, kde za dva týdny odstartují olympijské hry. Vytrvalé lijáky tam smývají i poslední zbytky sněhové pokrývky, organizátoři musí začít sníh dovážet z vyšších poloh a terén modelují pomocí balíků slámy.