Nehoda kamionů 12 hodin blokovala dálnici D5 a vjezd do ČR

Heřmanova Huť/Rozvadov - Provoz na dálnici D5 dnes přibližně na 12 hodin blokovala nehoda kamionů, která se stala dopoledne v Německu před hraničním přechodem Rozvadov. Následky havárie byly odstraněny krátce před 19:30. Kvůli nehodě se vytvořily mnohakilometrové fronty, protože vjezd do ČR dálnicí D5 byl kompletně uzavřen. Podařilo se již také odstranit následky hromadné srážky šesti aut na 104. kilometru dálnice u Heřmanovy Hutě.

Nejprve havaroval kamion převážející ojetá osobní auta. Vůz dostal na zasněžené vozovce smyk, auto se vzpříčilo přes celou šíři silnice a prorazilo svodidla do opačného směru. Následně havaroval za ním jedoucí kamion, který převážel nebezpečný náklad. Německá policie osobní vozy odkláněla, kamiony ale uvízly ve dlouhých kolonách.

„Průjezd po dálnici D5 dopoledne zkomplikovala také hromadná nehoda šesti aut, která se stala na 104. kilometru dálnice u Heřmanovy Hutě. Částečně blokovala směr na Rozvadov, jeden pruh ale zůstal volný. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. “Úsek u Heřmanovy Hutě byl zledovatělý. Vozidlo tam dostalo smyk," uvedl operační důstojník hasičů. Postupně havarovalo dalších pět osobních aut.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Sníh komplikuje dopravu i na železnici

Kvůli sněhu jsou stále mimo provoz čtyři železniční tratě ve Středočeském kraji, na všech vlaky nahradila autobusová doprava. Uvedl to mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Pracovníci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) předpokládají, že ještě dnes tratě pomocí fréz zprůjezdní. Od rána už se podařilo zprovoznit dva úseky zavátých tratí na Moravě a jeden v severních Čechách.

Sníh zatím znemožňuje průjezd vlaků na tratích Čistá - Kralovice u Rakovníka, Kolín - Ledečko, Rudná u Prahy - Hostivice a Bečváry - Uhlířské Janovice. Podle Kubaly jde ve všech případech o menší tratě. „Trať Rudná u Prahy - Hostivice byla uzavřena už v pátek, ale v tomto úseku jezdí osobní vlaky jen o víkendu,“ řekl Kubala.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally by úsek Kralovice - Čistá měl být pomocí frézy zprůjezdněn do 17:00, také ostatní tratě by měly být v provozu ještě dnes. Od rána už pracovníci SŽDC odstranili sníh z tratí Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem na Liberecku, Lipová-Lázně - Javorník ve Slezsku na Jesenicku a Holešov - Osičko na Kroměřížsku.

Hlavní tahy jsou po chemickém posypu mokré

Cesty na celém území republiky jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, na většině regionálních silnicích nižších tříd leží zledovatelá vrstva sněhu. Místy stále sněží. Hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou po chemickém posypu mokré. Na D1 se na 16. km ve směru na Prahu stala nehoda s únikem paliva.

Na Ústecku se kvůli větru tvoří sněhové jazyky, ve vyšších polohách i závěje. V regionu se stále vyskytují sněhové přeháňky, kvůli nim může být i snížená dohlednost.

Podobná situace panuje na celém území Česka. Teploty se pohybují od minus tří stupňů Celsia do nuly. Podle meteorologů má být přes den oblačno až polojasno, odpoledne a večer místy se sněhovými přeháňkami. Nejvyšší teploty se mají pohybovat kolem nuly. Kvůli větru se mohou stále tvořit jazyky a závěje.